Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2015,
22.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 4. 2015, 22.10

8 let

Džihadisti IS vdrli v palestinsko begunsko taborišče v Damasku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pripadniki džihadistične Islamske države (IS) so vdrli v palestinsko begunsko taborišče Jarmuk v sirski prestolnici. Skupina, zvesta palestinskemu gibanju Hamas, je prevzela nadzor nad deli taborišča.

Med pripadniki IS in skupinami v begunskem taborišču v Damasku so izbruhnili spopadi, a IS je že uspelo zavzeti velike dele taborišča, v katerem po podatkih Združenih narodov živi kakih 18.000 Palestincev, so sporočili aktivisti in predstavniki Palestincev.

V spopadih ubita dva človeka "Organizacija Islamska država sedaj nadzira večji del taborišča Jarmuk," je potrdil vodja Sirskega observatorija za človekove pravice Rami Abdel Rahman. Zvečer pa je ta organizacija sporočila, da je skupina zvesta Hamasu po spopadih z džihadisti do večera znova prevzela nadzor nad deli begunskega taborišča. V spopadih sta bila ubita dva človeka.

Otrokom v taborišču grozi smrt in travme Agencija ZN za palestinske begunce (UNRWA) je izrazila zaskrbljenost glede varnosti in zaščite civilistov v Jarmuku in opozorila, da okoli 3.500 otrokom, ki živijo v taborišču, grozijo smrt, resne poškodbe ali travme.

Taborišče Jarmuk je bilo prvotno zgrajeno za Palestince, ki jih je v beg pognala arabsko-izraelska vojna leta 1948. Nekoč je bila to cvetoča četrt, dom okoli 160.000 palestinskim beguncem in Sircem. Sedaj je že več kot leto dni ujeto v spopade med sirskimi vladnimi silami in uporniki, zaradi česar so mnogi zbežali in tam ostaja le še kakih 18.000 ljudi. Sirski uporniki so se iz taborišča umaknili februarja lani, nakar so tam ostale le še palestinske skupine, ki nasprotujejo režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada.

IS je zavzela široka ozemlja na vzhodu Sirije ter na severu in zahodu Iraka in tam oklicala kalifat. V Siriji se bori tako proti Asadovemu režimu kot proti zmernejšim upornikom. V Jarmuk naj bi pripadniki IS vdrli iz sosednjega predmestja Damaska Hadžar Asvad.

Ne spreglejte