Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 1. 2013,
16.24

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Bengazi Hillary Clinton zaslišanje

Sreda, 23. 1. 2013, 16.24

4 leta, 8 mesecev

Clintonova na zaslišanju o Bengaziju izgubila živce (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je stopila pred odbor ameriškega kongresa, pričala je o terorističnem napadu v Bengaziju, v katerem je bil ubit ameriški veleposlanik.

Državna sekretarka Hillary Clinton je končno stopila pred odbor za zunanje zadeve ameriškega kongresa, ta jo je zaslišal v zvezi s terorističnim napadom, ki se je zgodil v libijskem mestu Bengazi 11. septembra lani. V napadu je umrl ameriški veleposlanik Christopher Stevens.

Čeprav je Clintonova večino zaslišanja suvereno odgovarjala na vsa vprašanja, ki so jih zanjo pripravili člani odbora za zunanje zadeve, pa ni mogla skriti svoje frustracije ob vprašanju senatorja Rona Johnsona. Njeno reakcijo si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Clintonova prevzela odgovornost za napake "Prevzemam vso odgovornost," je dejala Clintonova, s čimer je imela v mislih varnostne napake, zaradi katerih so bili ubiti ameriški veleposlanik in še tri osebe. Preiskava o napadu sicer Clintonove ne bremeni ničesar, kljub temu pa se nekateri kongresniki sprašujejo, zakaj ni bila obveščena o zahtevi po večji varnosti ameriške ambasade v Bengaziju, piše BBC.

Njeno zaslišanje pa je še toliko bolj odmevno ravno zaradi nedavne drame v Alžiriji, v kateri so umrli trije Američani. V uvodu zaslišanja je opozorila na dejstvo, da je čedalje več islamskih skrajnežev v severni Afriki, pri tem pa se dotaknila tudi dogajanja v Alžiriji in dejala: "Nestabilnost v Maliju je ustvarila varno oazo za teroriste. Ti želijo razširiti svoj vpliv in načrtovati nadaljnje napade, takšne kot smo jih videli v Alžiriji." Poudarila je, da so teroristi iz Alžirije orožje zagotovo dobili iz Libije. Bengazi, je dejala, se "ni zgodil v vakuumu".

"Nisem videla zahteve po večji varnosti" "To moramo jemati kot globalno gibanje – lahko ubijamo voditelje, ampak dokler ne pomagamo ustvariti močne demokratične institucije, se bomo morali spopadati s takšno ravnjo nestabilnosti," je povedala Clintonova. Na vprašanje kongresnikov o tem, ali je videla zahtevo o povečanju varnosti veleposlanika Stevensa in ameriškega veleposlaništva v Libiji, je odgovorila, da zahteve nikoli ni videla. "Z določenimi varnostnimi zahtevami iz Bengazija se ukvarjajo strokovnjaki za varnost znotraj državnega sekretariata. Nisem videla zahteve, niso bile naslovljene name, nisem jih odobrila in nisem jih zavrnila," je povedala Clintonova.

Bengazijska afera je že zahtevala prve žrtve Afera v Bengaziju je s položaja odstranila tudi Susan Rice, sicer veleposlanico pri Združenih narodih (ZN), ki je sicer veljala za naslednico Clintonove na mestu državne sekretarke. Riceova je namreč lani novembra priznala, da je po napadu v Bengaziju objavila napačne informacije o njem. Po tem je dejala, da ni nameravala zavajati javnosti, ampak s tem ni prepričala večine republikancev.

Veleposlanik v Libiji Christopher Stevens in še trije zaposleni so umrli zaradi zadušitve, saj so bili zaprti v gorečem veleposlaništvu, iz katerega niso našli izhoda, potem ko so zgradbo napadli oboroženi moški. Napad na ameriško veleposlaništvo je v ZDA sprožil val kritik, predvsem pa vprašanj o tem, kdo je vedel kaj in kdaj, zato je okoliščine napada natančno preiskal neodvisni odbor.

Clintonova bi bila lahko močna kandidatka na prihodnjih predsedniških volitvah Predsednik ZDA Barack Obama je Clintonovo za državno sekretarko imenoval leta 2009, kljub temu da bo v dveh tednih zapustila svoj položaj, pa velja za močno kandidatko za prihodnje predsedniške volitve leta 2016.

Ne spreglejte