Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 7. 2015,
7.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 8. 7. 2015, 7.34

8 let

Cipras vložil prošnjo za pomoč iz ESM

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kmalu po koncu plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu, ki se ga je udeležil tudi grški premier, so iz ESM sporočili, da je Grčija zaprosila za pomoč.

Aleksis Cipras je v začetku svojega govora pred poslanci povedal, da so Grki na referendumu pokazali svojo odločnost, se uprli pritiskom in sprejeli odločitev, ki ji moramo prisluhniti. "To je bila pogumna odločitev, ki pa ne pomeni konca pogajanj. To pomeni vrnitev k temeljnim načelom evropske enotnosti. To pomeni vrnitev k medsebojnemu zaupanju in spoštovanju," je poudaril. Spomnil je, da je predsednik vlade postal pred petimi meseci, program reševanja krize pa velja že štiri leta in pol. Prevzema odgovornost za to, kar se je dogajalo v zadnjih petih mesecih, a grška kriza je nastajala in se poglabljala več let, in sicer predvsem zaradi dejanj v preteklosti. Z reformami bodo nadaljevali "Ne bom pretiraval, če bom rekel, da je v zadnjih petih letih moja država postala laboratorij za politiko strogega varčevanja, vendar žal poskusi za zdaj niso bili uspešni." Ob tem je zagotovil, da bodo ne glede na krizo nadaljevali reforme. "Luč je na koncu predora, ampak do konca predora moramo priti na podlagi verodostojnih reform," je še dejal Cipras in ob tem poudaril, da so zadnjih pet let sprejemali reforme, ki so bile preveliko breme za državljane. Ob koncu je navedel, da bo grška vlada v prihodnjih dneh pripravila še dodatne konkretne ukrepe in da verjame, da bodo krizne razmere lahko obvladali.

Tusk: Smo sredi dirke za rešitev krize Predsednik evropskega sveta Donald Tusk je v nagovoru v začetku plenarnega zasedanja glede Grčije dejal, da smo trenutno sredi dirke za rešitev krize. Izpostavil je, da stvari trajajo predlogo, vendar ne smemo zdaj razmišljati o tem, pač pa morajo vsi odigrati svojo vlogo, da pridemo do skupnih rešitev, še posebej grška vlada, kjer ne bo zmagovalcev ali poražencev. "Če do dogovora ne bo prišlo, lahko to pomeni bankrot Grčije in insolventnost njenega bančnega sistema, ki bo najbolj prizadel Grke, a hkrati tudi Evropo. Če kdo živi v iluziji, da ne bo tako, se moti."

Dejal je še, da imajo na voljo le še nekaj dni, do konca tega tedna. To je realnost za doseganje dogovora.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa je ponovno zatrdil, da neukrepanje ni pravi odziv v trenutnih razmerah. Po njegovem je pravi odgovor poglobitev ekonomske in monetarne unije ter njena okrepitev.

Ciprasovemu govoru je v parlamentu sledila burna razprava, v kateri so nekateri branili grško vlado, drugi so jo ostro napadali, večina pa je grškemu premierju delila nasvete, kaj naj stori. Razpravo so večkrat prekinili zaradi protesta poslancev, ki se niso strinjali z govorniki.

Pripravljeni na vse Juncker je že po torkovem izrednem vrhu območja evra dejal, da je EU pripravljena na kakršenkoli izid grške dolžniške krize, tudi na morebiten izstop Grčije iz območja evra, za kar je komisija že pripravila scenarij.

"Komisija je pripravljena na vse. Pripravili smo natančen scenarij grexita, humanitarni scenarij in scenarij obstanka Grčije v evrskem območju," je zatrdil Juncker.

Ne spreglejte