Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
26. 9. 2013,
14.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 26. 9. 2013, 14.23

8 let

Ciper ječi pod težo zloma bank

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Plače nižje za 25 odstotkov. Brezposelnost povečana za 40 odstotkov. Evropa morda okreva, vendar se Ciper pol leta po prejemu mednarodne pomoči še vedno bori za preživetje.

Pol leta po tem, ko je Ciper postal četrta članica evroobmočja, ki je prejela pomoč, se gospodarstvo te sredozemske države, ki je morala v zameno za pomoč močno zategniti pas, hitro krči. Evropa kot celota se je izkopala iz recesije, Ciper pa se še vedno utaplja v krizi. Tisti s službami so srečni, da sploh imajo delo, čeprav so se jim plače močno zmanjšale, tudi za četrtino.

"Prihodnost ni svetla. Iz dneva v dan je huje," je za CNN povedal 28-letni učitelj Constantinos Menelaou iz prestolnice Nikozija. Številni njegovi prijatelji, ki nikakor ne morejo dobiti dela, so se podali na pot samostojnih podjetnikov ali pa razmišljajo, da bi zapustili državo.

Nezaposlenost v otoški državi se je počasi dvigovala nekaj zadnjih let, marca letos pa je eksplodirala. Pred pol leta so bile ciprske banke na robu zloma, ljudje niso mogli dvigovati gotovine, država pa se je po pomoč obrnila k Evropski uniji in Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF).

"Nismo mogli plačati električne energije" Dogovorili so se o deset milijard evrov vrednem paketu pomoči, bančne račune nad sto tisoč evri pa so izdatno obdavčili, da bi tako sofinancirali prestrukturiranje bančnega sektorja. Dvigovanje gotovine je od tedaj močno omejeno. Posamezniki lahko s svojega računa vsak dan dvignejo le 300 evrov, saj se oblasti bojijo, da bi brez strogega nadzora z bančnih računov pobrali ves denar.

"Ljudje so se nekega dne zbudili, prižgali radio in izvedeli, da ne morejo dostopati do svojega denarja. Ljudi smo morali odpustiti, ker nismo imeli denarja za plače. Nismo mogli uvažati, nismo mogli plačati električne energije," je za CNN povedal Persis Christodoulou, ki vodi družinsko podjetje in je moral odpustiti polovico svojih zaposlenih ter sedež podjetja preseliti kar na svoj dom.

"Vsem se sistem gnusi" Ciprsko gospodarstvo naj bi se letos in v prihodnjem letu po najnovejših napovedih Evropske komisije zmanjšalo za 13 odstotkov. Ciper je edina članica evroobmočja, katere gospodarstvo naj bi se prihodnje leto zmanjšalo, zmerno rast naj bi doseglo šele leta 2015.

"Nekoč smo zaslužili 500 tisoč evrov na leto. Zdaj zaslužimo 50 tisoč evrov letno. Nekoč smo imeli 12 zaposlenih, zdaj imamo dva …" za CNN pripoveduje Elmos Neocleous, ki ima v Nikoziji podjetje za televizijsko produkcijo. "Vsem se sistem gnusi," dodaja.

Ne spreglejte