Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 9. 2008,
14.35

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 7. 9. 2008, 14.35

8 let, 6 mesecev

Češko politiko pretresa afera v slogu kriminalk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Najnovejša afera, ki te dni pretresa češko politiko, ima vse elemente napete kriminalke. Prihajalo je do vohunjenja, nastavljanja pasti, obremenilnih fotografij in izsiljevanja.

V središču pozornosti sta bila ugledni politik in lepa mlada ženska, režisersko taktirko pa so imeli v rokah češki mediji. Vse se je začelo z načrtom zasebne televizije Nova, da opozori na domnevno umazane in škodljive prakse v češki politiki. Glavni vlogi v aferi sta odigrala dva poslanca češke vladajoče Državljanske demokratske stranke (ODS) premiera Mireka Topolaneka.

Za pomoč so se novinarji Nove najprej obrnili na poslanca ODS Vlastimila Tlustyja, za katerega so vedeli, da goji zamero do premiera Topolaneka, vse odkar mu ta ni zaupal položaja finančnega ministra v svoji konservativni vladi. Tlusty je pristal, da nastopi na obremenilnih fotografijah, ki jih bodo novinarji nato na skrivaj ponudili nekaterim vidnim politikom in lobistom ter videli, ali se bo kdo ujel v past. Poročenega Tlustya so tako fotografirali, kako v savni nazdravlja z neko mlado damo, nakar je domnevna detektivska agencija serijo intimnih posnetkov ponudila več politikom.

Morava: Znam se oskrbeti s "pravimi" informacijami Sprva za fotografije ni bilo interesa, kmalu pa se je domnevnim detektivom javil Tlustyjev rival iz poslanskih vrst ODS, 29-letni Jan Morava. Na srečanju ob predaji fotografij je Morava, ki ni niti sumil, da ga snema skrita kamera, celo izjavil, da je bila njegova vrednost vedno v tem, da se je znal oskrbeti s "pravimi" informacijami.

Poleg tega je 29-letni politik novinarjem predlagal, da bi ga na skrivaj fotografirali s hčerko poslanke koalicijskih Zelenih Olge Zubove, nato pa bi fotografije uporabili proti poslanki, ki je znana po svojem nasprotovanju postavitvi ameriškega protiraketnega ščita na Češkem in bi utegnila ogroziti ratifikacijo sporazuma o postavitvi ameriškega radarja v češkem parlamentu. Moravi naj bi samo vodstvo ODS že pred časom naročilo, da se zbliža z Martino Zubovo in na ta način pridobi občutljive informacije o njeni materi.

Novinarji razkrili celotno zaroto Obremenilne fotografije Tlustyja je Morava ponudil češkemu dnevniku Mlada fronta Dnes, ki pa je vedel za načrte televizije Nova. Novinarji so celotno zaroto razkrili na drugem srečanju z Moravo, ko naj bi mu predali občutljive fotografije njega in Martine Zubove. Morava se sedaj brani, da je bil le mlad in naiven ter si je zaželel malce življenja v stilu Jamesa Bonda, premier Topolanek pa se trudi ogorčene Zelene z Zubovo na čelu na vse načine prepričati, da Morava ni deloval po naročilu ODS. Odgovornost za celotno afero je premier sicer pripisal Tlustyju in medijem. Tlusty medtem zavrača zahteve po odstopu z mesta poslanca in vztraja, da je želel zgolj pomagati "očistiti češko politično greznico".

Ne spreglejte