Matic Tomšič

Ponedeljek,
27. 4. 2020,
11.12

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

10

Natisni članek

Velika Britanija Boris Johnson COVID-19 Koronavirus

Ponedeljek, 27. 4. 2020, 11.12

4 leta

"Čeprav smo blizu prvi zmagi, je tveganje trenutno ogromno"

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

10

Boris Johnson | Boris Johnson je najvišji državnik, ki je bil zaradi okužbe s koronavirusom oziroma bolezni covid-19 na intenzivni negi. | Foto Reuters

Boris Johnson je najvišji državnik, ki je bil zaradi okužbe s koronavirusom oziroma bolezni covid-19 na intenzivni negi.

Foto: Reuters

Tako je v svojem prvem javnem nastopu po odpustitvi iz bolnišnice, kjer je nekaj časa preživel zaradi okužbe z novim koronavirusom, sodržavljane bodril in hkrati opozarjal britanski premier Boris Johnson. Po njegovem mnenju mora biti Velika Britanija pri sproščanju ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa izredno previdna, da se stanje v državi ne bi še poslabšalo. 

"Še vedno drži, da ta virus Britancem vsak dan povzroča veliko žalosti. Še vedno drži, da je ta virus daleč največji izziv za Veliko Britanijo po drugi svetovni vojni. Drži pa tudi, da napredujemo. Manj je hospitalizacij, manj je pacientov na intenzivni negi. To so znaki, da prehajamo vrh epidemije," je v zgornjem nagovoru Britancem pred premierjevo rezidenco dejal Boris Johnson. 

"Zahvaljujoč vašemu razumu in altruizmu smo na dobri poti, da dosežemo prvo zmago v boju proti koronavirusu. Preprečili bomo tragedijo, ki se je zgodila v drugih državah, in sicer kolaps zdravstvenega sistema. S tem bomo obrnili potek epidemije," je bil optimističen britanski premier.

Glede na uradno statistiko je število smrtnih žrtev covid-19 v Veliki Britaniji že preseglo 20 tisoč. Dejanska številka naj bi bila še višja, saj med drugim vanjo niso vštete smrti v domovih za starejše. (STA) | Foto: Reuters Glede na uradno statistiko je število smrtnih žrtev covid-19 v Veliki Britaniji že preseglo 20 tisoč. Dejanska številka naj bi bila še višja, saj med drugim vanjo niso vštete smrti v domovih za starejše. (STA) Foto: Reuters

Johnson je sodržavljane hkrati posvaril, da je še prezgodaj razmišljati o sprostitvi ukrepov za zajezitev epidemije. Poudaril je, da je Velika Britanija trenutno na točki največjega tveganja, ko lahko prehiter skok nazaj v običajno življenje povzroči ponovno rast okužb in drugi, še večji val epidemije.

V Veliki Britaniji bodo o sprostitvi ukrepov znova razpravljali 7. maja. 

Infekcijska koronavirus
Novice Koronavirus v Sloveniji: še šest okužb in ena smrt

Najvišji državnik, ki je bil zaradi koronavirusa na intenzivni negi

Boris Johnson se je na delovno mesto britanskega premierja vrnil po tem, ko je prebolel bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus.

Okužbo so pri Johnsonu potrdili 27. marca, 6. aprila pa so ga zaradi poslabšanja bolezni prestavili na intenzivno nego. Bolnišnico je po okrevanju zapustil 12. aprila, posle predsednika britanske vlade pa je začel ponovno opravljati prejšnjo nedeljo. 

Preberite tudi:

Hubertus Heil
Novice Čas po koronavirusu: iz Nemčije napoved velike spremembe
Brazilija
Novice Novo žarišče: v Braziliji več kot 400 mrtvih v enem dnevu #video
Novice Nenavaden simptom, ki kaže, da imate koronavirus