SiolNET. Novice Svet
0,39

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cepljeni iz EU in ZDA v Anglijo od danes brez karantene

0,39

termometer

potniki
Za tiste, ki prihajajo iz Francije, bodo za zdaj obdržali ukrep karantene. Razlog je visok odstotek beta različice virusa v državi. Foto: Reuters

Potnikom iz Evropske unije in Združenih držav Amerike ter nekaterih drugih držav, ki so polno cepljeni proti bolezni covid-19, je od danes dovoljen vstop v Anglijo brez obvezne karantene. Čeprav število okužb z novim koronavirusom na Otoku po uradnih podatkih upada, številni opozarjajo na nevarnost vnovičnega naraščanja zaradi širjenja različice delta.

Z današnjim dnem bodo tako potniki iz Evropske unije in Združenih držav  Amerike, ki so polno cepljeni, lahko vstopili v Anglijo brez napotitve v samoizolacijo. Doslej je namreč zanje veljala ob prihodu obvezna desetdnevna samoizolacija. Nova pravila veljajo tudi za potnike iz Norveške, Islandije, Švice, Liechtensteina, Monaka, Andore in Vatikana.

Kljub odpravi karantene pa bo še naprej treba predložiti negativen test na koronavirus pred vstopom v državo in nadaljnjega najpozneje drugi dan po prihodu.

Francija ostaja izjema

Izjema še vedno velja za Francijo. Vlada premierja Borisa Johnsona se je namreč odločila, da bo obdržala ukrep karantene za tiste, ki prihajajo iz Francije, in sicer zaradi visoke prisotnosti različice beta v državi. O morebitnih spremembah bodo odločali konec tedna.

Nova pravila glede vstopa so uradno v veljavi za Anglijo. Oblasti v Walesu, na Škotskem in Severnem Irskem so sicer sporočile, da bodo tej odločitvi sledile.

Nemški turisti Novice Za vstop v Nemčijo s 1. avgustom obvezno testiranje, izjeme le cepljeni in prebolevniki

V Angliji odpravili večino omejitev 

Britansko gospodarstvo, še zlasti turistična panoga, je odpravo karantene pozdravilo. Letalski prevozniki in največje letališče Heathrow, ki so med pandemijo utrpeli velike izgube, so zadovoljni z odločitvijo vlade v Londonu, čeprav menijo, da je treba storiti še več, da bi si panoga znova opomogla.

Premier Johnson je 19. julija kljub širjenju močno nalezljive različice delta in opozorilom, da je odločitev morda preuranjena, odpravil skoraj vse omejitvene ukrepe v Angliji. Odločitev je upravičil z uspešnim potekom cepljenja na Otoku, kjer je polno cepljenih 71 odstotkov odraslih.

Tako so znova odprli nočne klube, namesto zakonsko predpisanih omejitev pa veljajo priporočila o nošenju zaščitnih mask in upoštevanju razdalje ter uporabi potrdil o cepljenju, prebolelosti oziroma negativnem testu.

Babiš Novice Čehi bodo cepljenim javnim uslužbencem dali dva dneva dopusta Ursula von der Leyen Novice Von der Leynova: Izpolnjen cilj 70 odstotkov cepljenih odraslih Cepljenje predsednikov Novice Proti covid-19 cepljeni skoraj vsi poslanci. Spodbujajo, da enako storite tudi sami.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin