Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 12. 2008,
20.47

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 17. 12. 2008, 20.47

8 let, 5 mesecev

Bush spet branil svojo politično dediščino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ameriški predsednik George Bush je na vojaškem kolidžu v kraju Carlisle v Pensilvaniji nadaljeval turnejo govorov, s katerimi želi Američane opozoriti na svoje dosežke v osmih letih vladanja.

Bush je zaradi vremena malce zamudil in govor opravil kasneje, kot je bilo predvideno, vendar pa je vsebina ostala ista, s poudarkom na tem, da ukrepi njegove administracije po napadih 11. septembra 2001 morda niso uživali splošne priljubljenosti, vendar pa so dosegli cilj, to je preprečitev novih terorističnih napadov na ozemlju ZDA. Bush je poudaril, da je njegova administracija po terorističnih napadih 11. septembra 2001 reorganizirala nacionalni varnostni sistem za uspešno soočanje z grožnjo, obenem pa vzpodbujala alternative sovražni ideologiji po svetu.

"Medtem ko obstaja prostor za pošteno in zdravo razpravo o mojih odločitvah, pa ne more biti razprave o rezultatih glede zaščite Američanov. Doma smo preprečili številne teroristične napade," je dejal Bush in omenil domnevne poskuse napadov, med drugim na skladišča goriva na letališču JFK v New Yorku, poskus razstrelitve potniških letal na poti v ZDA, poskus napada na trgovski center v Chicagu in stolpnico v Los Angelesu.

"Nikoli ne bomo vedeli, koliko življenj je bilo rešenih, eno pa je zanesljivo: Po 11. septembru 2001 ni bilo več terorističnega napada na ameriškem ozemlju," je dejal Bush. Po teh napadih naj bi se svet korenito spremenil, vendar pa takrat ni mogel nihče napovedati, da se podobni napadi ne bodo več zgodili v naslednjih sedmih letih. Bush je poudaril, da ne gre za srečo, ampak za delo predanih ljudi, ki dan in noč branijo ZDA pred napadi.

S tem delom je po Bushevih besedah potrebno nadaljevati, zato je zavrnil "strategijo umika" ali hitro maščevanje z napadi na države, ki podpirajo terorizem brez široke strategije proti koreninam grožnje. Kot del strategije je omenil največjo reorganizacijo zvezne vlade vse od začetka hladne vojne in sprožitev svetovne kampanje za prenos boja k teroristom na tujem, prizadevanja za uničenje njihovih mrež in zavračanjem sovražne ideologije z alternativami na temelju svobode in pravičnosti.

Ne spreglejte