Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 7. 2008,
8.47

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 26. 7. 2008, 8.47

8 let, 3 mesece

Bush razširil sankcije ZDA proti Zimbabveju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ameriški predsednik je v petek podpisal ukaz s katerim je razširil sankcije proti režimu predsednika Roberta Mugabeja v Zimbabveju, ki ga je opredelil, kot nezakonitega.

Busheve sankcije so namenjene okrepitvi pritiska na predsednika Roberta Mugabeja v času, ko se njegov režim pogaja z opozicijo o delitvi oblasti oziroma rešitvi politične in gospodarske krize, v katero je Zimbabve pahnil Mugabe, ki se noče odpovedati oblasti. Mugabe je na predsedniških volitvah marca letos izgubil proti voditelju opozicijskega Gibanja za demokratične spremembe Morganu Tsvangiraiju, vendar pa slednji ni osvojil dovolj glasov, da bi se izognil drugemu krogu. Večina sveta volitve označila za nelegitimne Mugabejevi pristaši so nato sprožili krvavo nasilje in Tsvangirai se je iz drugega kroga volitev umaknil. Večina sveta je drugi krog volitev označila za nelegitimnega, kar pa Mugabeju junija ni preprečilo prisege in nastopa novega mandata. Rusija in Kitajska sta pred dvema tednoma z vetom preprečila sprejetje resolucije Varnostnega sveta ZN o uvedbi globalnih sankcij proti Mugabeju in 13 vodilnim uradnikom njegovega režima ter embargu na orožje.

2,5 milijona dolarjev za pomoč beguncem

Ameriške sankcije pomenijo, da bodo v ZDA zamrznili finančno premoženje 17 organizacijam iz Zimbabveja, med katerimi so banke in podjetja. Premoženje bodo zamrznili tudi Tameru bin Saidu Ahmedu al Šanfariju iz Omana, ki ima podjetja za rudarstvo in naj bi dobro poslovalo z režimom. Bush je z ukazom tudi napovedal, da bodo ZDA namenile 2,5 milijona dolarjev za pomoč beguncem, ki so morali zaradi nasilja Mugabejevega režima zapustiti svoje domove. Nasilje po prvem krogu predsedniških volitev zahtevalo najmanj 150 smrtnih žrtev, na tisoče jih je bilo ranjenih, več deset tisoč pa je zbežalo s svojih domov.

Bush je v izjavi sporočil, da noben režim na svetu ne more brez posledic zanemarjati volje ljudstva in pozive mednarodne skupnosti. "Režim nadaljuje s politično motiviranim nasiljem ter zanemarja vse pozive, da preneha z napadi na opozicijo," je sporočil Bush. "V primeru, da bodo pogajanja med Mugabejevim režimom in Gibanjem za demokratične spremembe privedla do nove vlade po volji ljudstva, bodo ZDA pripravljene ponuditi znaten paket razvojne pomoči in normalizacijo odnosov s finančnimi ustanovami," je napovedal Bush.

Ne spreglejte