Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 7. 2008,
7.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 7. 2008, 7.12

7 let, 12 mesecev

Bush obljubil pomoč pri nabiranju priznanj za Kosovo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriški predsednik George Bush je danes v Beli hiši sprejel kosovskega predsednika Fatmirja Sejdiuja in premiera Hashima Thacija.

Obljubil jima je pomoč ZDA v prizadevanjih za nadaljnja priznanja neodvisnosti nekdanje srbske pokrajine. "Zavezujem se, da bodo ZDA še naprej delale z državami, ki doslej še niso priznale neodvisnega Kosova in jih prepričevale, da to storijo kakor hitro bo mogoče," je dejal Bush in dodal, da je trden podpornik kosovske neodvisnosti in proti delitvi Kosova. Bush podpira tudi članstvo Kosova v Natu in EU "Cenim vajin pogum in vodstvo in zavezujem ZDA, da vam pomagamo uresničiti sanje," je še dejal Bush kosovskima voditeljema, ki sta na prvem uradnem obisku ZDA, odkar je Kosovo 17. februarja razglasilo neodvisnost. Bush se ni omejil le na podporo pri iskanju priznanj, ampak je dejal, da še naprej podpira prizadevanja Kosova za članstvo v zvezi Nato in tudi EU. Thaci: Kosovska samostojnost je skupna zgodba o uspehu z ZDA Thaci je medtem dejal, da je kosovska samostojnost "skupna zgodba o uspehu z ZDA". "Današnje srečanje s predsednikom Bushem ni le potrdilo dejstva, da smo tesno povezani z ZDA, ampak, da bomo tudi vedno njihov prijatelj," je dejal Thaci. Sejdiu je medtem zagotovil, da bo Kosovo temeljilo na demokraciji in svobodi za vse prebivalce. "Manjšine bomo posebej spoštovali. Predsedniku Bushu jamčimo, da bo Kosovo ubralo to pot," je dejal Sejdiu in dodal, da jih posebej zanimajo dobri odnosi s Srbijo.

Bush je že marca letos odobril dobavo ameriškega orožja kosovskim oblastem z utemeljitvijo, da bo to utrdilo ameriško nacionalno varnost in prispevalo k stabilnosti Balkana. Takšna odločitev naj bi bila rutinska in v skladu z normalnim procesom oblikovanja odnosov z novo državo. Ameriške dobave orožja v Kosovu naj bi bile v skladu z omejitvami v Ahtisaarijevem načrtu, ki Kosovu dovoljujejo le 2500 pripadnikov lahko oboroženih varnostnih sil pod nadzorom zveze Nato.

Tudi Riceova obljubila ameriško pomoč Sejdiu in Thaci sta uraden obisk ZDA sicer začela že pretekli teden, ko sta ju v petek ločeno sprejela ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice in obrambni minister Robert Gates. Riceova je dejala, da je obema voditeljema čestitala za napredek, ki ga je Kosovo doseglo od razglasitve neodvisnosti februarja pri uresničevanju načrta odposlanca ZN za Kosovo Maartija Ahtisaarija.

Menila je, da ima Kosovo svetlo prihodnost in obljubila ameriško pomoč. Oba je pozvala, naj Kosovo nadaljuje z gradnjo večetnične družbe, demokracije, zaščite manjšin in verskih pravic ter gospodarskega razvoja, ker bo napredek na teh področjih tudi pri tistih, ki niso želeli samostojnega Kosova, pripeljal do spoznanja, da je Kosovo neodvisno in da bo takšno tudi ostalo.

Riceova je dejala, da je Kosovo doslej priznalo več kot 40 držav in izrazila prepričanje, da jih bo kmalu še več. Mednarodni denarni sklad je že v torek sporočil, da sprejema dejstvo, da je Kosovo samostojna država in da bo obravnaval njegovo prošnjo za članstvo. Samostojnosti Kosova še vedno nočeta priznati Srbija in Rusija, ki sta odločeni, da nekdanjo srbsko pokrajino ovirata, kjer je to mogoče. Premier Thaci je sicer dejal, da ima Kosovo odlične odnose s sosedami v regiji in da si bo še naprej prizadevala za takšne odnose tudi s Srbijo.

Trenutno potekajo prizadevanja za sprejem v Mednarodni denarni sklad in Svetovno banko. Kosovo, ki je med najmanj razvitimi neodvisnimi državami, za razvoj potrebuje veliko denarja. Donatorska konferenca v Bruslju je pred tednom dni zbrala za 1,58 milijarde dolarjev obljub, pri čemer je Evropska komisija napovedala okoli 786 milijonov dolarjev, ZDA pa okoli 400 milijonov. Pomoč so napovedale tudi posamezne članice EU.

Ostri odzivi iz Srbije Uradni obisk Sejdiuja in Thacija ima velik simboličen pomen, ki pri Srbih ni naletel na odobravanje. Pravoslavni škof Artemije je iz samostana Gračanica poslal ostro sporočilo Bushu, da bo v Beli hiši sprejel "terorista, vojnega zločinca in kriminalca" Thacija, domnevno odgovornega za smrt na tisoče Srbov, uničevanje srbskih cerkva in samostanov.

Ne spreglejte