Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 7. 2008,
14.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 7. 2008, 14.04

8 let

Brown v izraelskem knesetu posvaril Iran

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Gordon Brown je v prvem nagovoru kakega britanskega premiera pred izraelskim parlamentom Iran posvaril, da mora prekiniti sporno bogatenje urana, sicer ga čakajo dodatne sankcije.

Brown je tudi napadel iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada zaradi njegovih "ostudnih" groženj Izraelu ter zatrdil, da Velika Britanija stoji ob judovski državi. "Pred Iranom je jasna izbira: ali prekine svoj jedrski program in sprejme našo pogajalsko ponudbo, ali pa se sooči z naraščajočo izolacijo in kolektivnim odgovorom ne le ene ampak vseh držav," je dejal Brown in dodal: "Tako kot smo vodili delo pri treh obvezujočih resolucijah ZN o sankcijah, bo Velika Britanija tudi v prihodnje ... vodila v odločenosti, da preprečimo iranski vojaški jedrski program."

Brown je danes napadel tudi Ahmadinedžada ter kritiziral njegove grožnje Izraelu in izjave, kot npr. da je treba judovsko državo izbrisati z zemljevidov: "Tistim, ki postavljajo pod vprašaj pravico Izraela do obstoja in s terorizmom grozijo življenju vaših državljanov, sporočamo: izraelski narod ima pravico živeti tu, živeti svobodno in živeti v varnosti."

Najresnejša grožnja terorizmu je zakoreninjena v Teheranu Izraelski premier Ehud Olmert je ob tem dejal, da "močno ceni" Brownovo odločnost pri vprašanju terorizma in iranskega jedrskega orožja, in poudaril, da je najresnejša grožnja stabilnosti na Bližnjem vzhodu zakoreninjena v Teheranu.

Britanskega premiera je sicer ob nastopu v knesetu napovedala predsednica parlamenta Dalija Icik, ki je ob tem spomnila na turbulentno zgodovino izraelsko-britanskih odnosov, a dodala, da sodi preteklost v zgodovinske knjige in da sta Izrael in Velika Britanija danes partnerja. Kot je opozorila, iranska jedrska grožnja ni uperjena le proti Izraelu, ampak celotnem Zahodu.

Riceova zagrozila s "kazenskimi ukrepi" Podobne grožnje Iranu, ki jih je danes v knesetu izrekel Brown, je pred tem izrekla tudi ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice. Riceova je dala Teheranu danes dva tedna časa, da resno odgovori na najnovejšo ponudbo mednarodne skupnosti glede iranskega jedrskega programa, sicer naj bi ga doleteli "kazenski ukrepi". Kot je poudarila, Iran ne sme več zavlačevati.

Brownov tiskovni predstavnik je sicer izjavil, da premier ni izključil razširitve sankcij na naftni in plinski sektor v Iranu. Po navedbah neimenovanih virov bi lahko to pomenilo sankcije glede prodaje rezervnih delov za iranske precej omejene naftne rafinerije.

Ne spreglejte