Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 1. 2009,
12.31

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 1. 2009, 12.31

8 let, 5 mesecev

Bolivijci glasovali za novo ustavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Bolivijci so na referendumu glasovali za novo ustavo, ki naj bi povečala vlogo države v gospodarstvu in izboljšala položaj prvotnega prebivalstva nasproti privilegirani eliti z evropskimi koreninami.

Bolivijski predsednik Evo Morales je uspeh referenduma pozdravil kot "ponovno ustanovitev" države. Novo ustavo podprlo 60 odstotkov volivcev Po rezultatih vzporednih volitev bolivijskih televizijskih mrež je ustavo, ki po novem omogoča tudi dva zaporedna petletna predsedniška mandata in odpravlja katolištvo kot uradno religijo v državi, podprlo okoli 60 odstotkov volivcev. Delni uradni rezultatu naj bi bili znani v kratkem, končni rezultati pa v treh do štirih dneh. "Bolivija je s tem ponovno ustanovljena," je podpornikom, ki jih je nagovoril z balkona predsedniške palače v La Pazu, povedal Morales. "Tu se konča kolonialna država, konča pa se tudi notranji in zunanji kolonializem," je dodal prvi domorodni predsednik Bolivije, ki upa, da bo nova ustava položila temelje za uvedbo socializma v državi.

Morales med bolivijski Indijaci uživa skoraj 100-odstotno podporo Obenem je Morales, ki med šestimi milijoni bolivijskih Indijancev, ki predstavljajo 60 odstotkov prebivalstva, uživa skorajda 100-odstotno podporo, pozval bolivijske guvernerje in župane, naj "skupaj delajo za izvrševanje nove ustave".

Nova ustava sedaj Moralesu omogoča, da se ponovno poteguje za petletni mandat. Predčasne predsedniške in parlamentarne volitve naj bi potekale še letos, saj je Morales pristal, da jih bo v primeru uspeha referenduma razpisal za letošnji december. Hkrati se je zavezal, da se - če bo na letošnjih volitvah znova izvoljen na čelo države - na volitvah leta 2014 ne bo znova potegoval za ta položaj.

Nekateri guvernerji pozivajo k neupoštevanju nove ustave Kljub splošnemu uspehu referenduma pa je ta doživel velik poraz v vzhodnih departmajih Santa Cruz, Tarija, Beni in Pando, ki predstavljajo središče aktivnosti proti levemu predsedniku in si tudi prizadevajo za večjo avtonomijo in več oblasti nad mineralnimi viri - predvsem nafte in zemeljskega plina - na svojem območju. S strani nekaterih guvernerjev celo prihajajo pozivi k neupoštevanju nove ustave.

Ne spreglejte