Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 10. 2016,
9.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Natisni članek

ZDA volitve v ZDA 2016 predvolilna kampanja Hillary Clinton Donald Trump

Četrtek, 20. 10. 2016, 9.57

6 let, 6 mesecev

Bogomil Ferfila: Slovenski pohod na Belo hišo je končan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Foto: Reuters

Tretje predvolilno soočenje republikanskega kandidata Donalda Trumpa in demokratske kandidatke Hillary Clinton ne bo bistveno vplivalo na nadaljnji potek kampanje, Clintonova pa že računa na zmago, zadnje televizijsko soočenje kandidatov komentira politolog s Harvarda Peter Verovšek.

Soočenje v Las Vegasu je postreglo s korektnim vodenjem in tudi neprijetnimi vprašanji za oba kandidata, tako da so ju volivci lahko dobro spoznali. Soočila sta svoja stališča do vloge vrhovnega sodišča, nošenja orožja, splava, zunanje politike, priseljencev, elektronske pošte Clintonove, Putina in Trumpovih izjav o ženskah.


Trump: Hillary jemlje denar držav, kjer geje mečejo s stavb in zatirajo ženske #video

Trump bo šel na vse ali nič. Bo Hillary zdržala?

Temne skrivnosti Hillary Clinton

Melania Trump: Ženske, ki obtožujejo mojega moža, lažejo


Po soočenju smo za komentar prosili slovenska politologa – enega iz ZDA, drugega iz Slovenije.

"Tudi tokrat sta se kandidata bolj prepirala o preteklosti in krivdi za trenutni položaj kot o morebitnih rešitvah." | Foto: Matej Leskovšek "Tudi tokrat sta se kandidata bolj prepirala o preteklosti in krivdi za trenutni položaj kot o morebitnih rešitvah." Foto: Matej Leskovšek Clintonova se že veseli zmage

Peter Verovšek, politolog, predavatelj na univerzi Harvard:

"Tretje soočenje naj bi se osredotočilo na zunanjo politiko. Hillary Clinton in Donald Trump sta sicer govorila tudi o mednarodnih odnosih, ampak večinoma takrat, ko sta zašla od vprašanj moderatorja. Med pogovorom o migracijah smo poslušali o Putinu in jedrskih bombah. Med pogovorom o gospodarski rasti smo poslušali o IS in migrantih, ki posiljujejo državljane Združenih držav.

Namesto debate o pomembnih težavah sveta smo spet spremljali, kako sta kandidata govorila drug čez drugega in tudi čez moderatorja, ki se je trudil obdržati red.

Kljub izrednemu zanimanju za tretji in hkrati zadnji spopad kampanje ta spektakel – morda bi dogodek bolje opisali kot resničnosti šov – verjetno ne bo imel večjega vpliva na rezultat. Trump je nadaljeval v slogu mobiliziranja svojih privržencev z napadi na Clintonovo. Najbolj presenetljiva in skrb vzbujajoča je bila izjava, da morda ne bo sprejel rezultata, če ne bo v njegovo korist.

Glede na svoje visoko vodstvo v javnomnenjskih raziskavah v vseh pomembnih zveznih državah je Clintonova že poskušala poenotiti državo. Uspešno se je izognila večjim težavam, ostala je disciplinirana. Ali je Clintonova z optimizmom zaradi svoje morebitne zmage prehitevala dogodke, bomo videli 8. novembra."

 

Trump kot jezni otrok
"Zdaj že lahko rečemo, da bo poraz Trumpa morda precej močan. Mislim, da je bila ta diskusija zanj najslabša in da si je zapečatil usodo poraženca." | Foto: Matej Leskovšek "Zdaj že lahko rečemo, da bo poraz Trumpa morda precej močan. Mislim, da je bila ta diskusija zanj najslabša in da si je zapečatil usodo poraženca." Foto: Matej Leskovšek

Bogomil Ferfila, politolog, vodja magistrskega študija Ameriške, nemške in svetovne študije na ljubljanski Fakulteti za družbene vede:

"Slovensko približevanje Beli hiši je končano. Najboljšo definicijo republikanskega kandidata je dala njegova žena Melania, ko je rekla, da ima v družini dva dvanajstletnika, sina Donalda mlajšega in moža Donalda. To je rekla v intervjuju, v katerem je želela izničiti njegove butaste izjave o seksualnem izživljanju nad ženskami.

Njegova predstava je bila katastrofalna. 90-odstotno si je zapravil možnosti za zmago. V prvem delu soočenja, ki ga je novinar Fox TV vodil zelo profesionalno, se je še držal navodil svojih svetovalcev. Teme so bile klasične, takšne, pri katerih si demokrati in republikanci nasprotujejo, med drugim nošenje orožja in vprašanje splava.

Trump je ponovil trdna republikanska stališča, ki bi mu lahko prinesla nekaj točk pri republikanskem vodstvu, pri bolj trdih ideologih stranke, pri nihajočih volivcih pa seveda ne. Tukaj je Hillary šla zelo desno ravno z namenom, da pritegne še kakšne volivce iz republikanske baze oz. nihajoče volivce.

Po tem se je Trump izgubil. Izgubil je rdečo nit diskusije. S telesno govorico ni mogel izraziti svoje moči, kot mu je sijajno uspelo na drugem soočenju, saj je bil kot na prvem soočenju prikovan za govorniški pult. Ni izkoristil WikiLeaksovih depeš. Morda ga je malo prestrašila Hillary, ko je rekla, da so jih Julianu Assangeu morda dostavili ruski hekerji. Navrgel je sicer nekaj umazanih stvari o Hillary, a lahko bi tudi izkoristil napad Clintonove glede blatenja žensk. Kaže, da ni imel moči, da bi ji odgovoril vsaj z napadom na moža Billa Clintona.

Sledila je največja neumnost ameriških volitev. Kot jezni otrok, ki ne dobi igrače – videl je namreč, da ne more parirati zelo jasnim stališčem Clintonove –, je izrekel neumnost, da bo razmislil, ali bo sprejel rezultate volitev. S tem si je zapravil vse glasove, ki bi jih lahko osvojil, verjetno pa tudi nekaj glasov volivcev iz manj izobraženega belopoltega razreda."
Ne spreglejte