Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
20. 10. 2016,
2.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

3

Natisni članek

Donald Trump Hillary Clinton volitve v ZDA 2016

Četrtek, 20. 10. 2016, 2.35

6 let, 7 mesecev

Trump: Hillary jemlje denar držav, kjer geje mečejo s stavb in zatirajo ženske #video

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

3

Predsedniško soočenje | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Las Vegasu se je končalo tretje in obenem zadnje predsedniško soočenje med republikanskim predsedniškim kandidatom Donaldom Trupom in demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton.

Zadnje soočenje je bilo tudi najboljše soočenje do zdaj med obema letošnjima kandidatoma, in sicer zaradi dveh razlogov, ki sta med seboj povezana. Prvi razlog je bilo korektno vodenje soočenja, ki ga je opravil novinar Fox News Chris Wallace. Če so se, na primer, voditelji prvih dveh soočenj izogibali vprašanjem, ki so neprijetna za Clintonovo (sporno delovanje sklada zakoncev Clinton, vprašanje nezakonitih priseljencev ...), tokrat ni bilo tako. In tukaj smo že pri drugem razlogu: prav korektno in premišljeno vodenje soočanja je ameriškim volivcem dalo priložnost, da so na tem najbolje spoznali stališča in razlike med obema kandidatoma. 

Ključni poudarki:
- Chicago ima najstrožji nadzor nad orožjem, a je tam največ nasilja s strelnim orožjem, trdi Donald Trump.
- Clintonova: Sem proti deportaciji 11 milijonov "nedokumentiranih imigrantov".
- Iz Mehike prihaja heroin, ki zastruplja naše otroke, svari Trump.
- Clintonova se brani: V ozadju razkritja moje elektronske pošte so Rusi.
- Trump: Vem, zakaj Clintonovo moti Putin. Ker jo je prelisičil. Tako kot Obamo.
- ​Vsak sirski begunec bo temeljito varnostno preverjen, zagotavlja Clintonova.

Poglejmo teme, o katerih so se iskrila mnenja

Prvo vprašanje kandidatoma je bila smer, v katero naj bi šlo v prihodnje vrhovno sodišče. Hillary Clinton razmišlja v skladu s tradicionalnim pogledom demokratske stranke: "Vrhovno sodišče mora biti na strani ameriškega ljudstva, ne pa vplivnih in korporacij. /.../ Podpreti mora pravice žensk, pravice skupine LGBT, zavarovati pravico do splava." Poudarja, da zagovarja pravico do nošenja orožja, o čemer govori drugi amandma ameriške ustave, se pa zavzema za omejitve pri tem, kdo lahko pridobi orožje. O splavu je dejala: "Sem proti temu, da bi bilo tako kot na Kitajskem, kjer zapovedujejo splav, ali v Romuniji, kjer so prepovedali splav."

Trump o splavu in "trganju otrok iz maternic"

Trump je prepričan, da mora vrhovno sodišče zavarovati drugi amandma, ki govori o pravici do nošenja orožja. Glede omejitev pri nošenju orožja, ki jih predlaga Hillary, je dejal: "Chicago ima najstrožji nadzor nad orožjem, a je tam največ nasilja s strelnim orožjem." Prepričan je tudi, da mora biti vrhovno sodišče glede splava na strani pravice do življenja. Po njegovem mnenju naj o zakonodaji o splavu v prihodnje odločajo posamezne zvezne države. Ogorčen je nad zakonodajo, ki omogoča, "da iz maternic žensk iztrgajo otroke, in to nekaj dni pred porodom".

Zadnje predsedniško soočenje je bilo še najbolj vsebinsko. Chris Wallace s Fox Newsa, ki je vodil soočenje, je opravil solidno delo in bil korekten do obeh kandidatov. Tudi tokrat, tako kot na prejšnjih dveh soočenjih, sta kandidata pogosto zamenjala temo oziroma preusmerjala razpravo. Tako je Hillary, namesto da bi pojasnila svoje zavzemanje za odprte meje, rajši preusmerjala pozornost na domnevno Putinovo kibernetsko vojno proti ZDA. | Foto: Reuters Zadnje predsedniško soočenje je bilo še najbolj vsebinsko. Chris Wallace s Fox Newsa, ki je vodil soočenje, je opravil solidno delo in bil korekten do obeh kandidatov. Tudi tokrat, tako kot na prejšnjih dveh soočenjih, sta kandidata pogosto zamenjala temo oziroma preusmerjala razpravo. Tako je Hillary, namesto da bi pojasnila svoje zavzemanje za odprte meje, rajši preusmerjala pozornost na domnevno Putinovo kibernetsko vojno proti ZDA. Foto: Reuters

Kaj storiti z nezakonitimi priseljenci?

Drugo vprašanje je bilo o nezakonitih priseljencih oziroma o deportaciji 11 milijonov nezakonitih priseljencev v ZDA. Trump zagotavlja: "To je katastrofa. Nimamo države, če nimamo meje, zato bomo postavili zid. Hillary Clinton želi odpraviti meje." Poudaril je še, da iz Mehike prihaja heroin: "Heroin zastruplja naše otroke. Zastruplja vse." Nezakoniti priseljenci, ki bi jih morali deportirati, so umorili otroke na tisoče Američanom, še poudarja.

Hillary: Trump je kot podjetnik izkoriščal nezakonite priseljence

Clintonova zagotavlja, da ni proti odprtim mejam in da zagovarja strožji nadzor, nasprotuje pa deportaciji 11 milijonov "nedokumentiranih imigrantov". Ti imajo štiri milijone otrok, ki so ameriški državljani, zato meni, da jim je treba omogoči pot do ameriškega državljanstva. "Smo narod priseljencev," je pribila. Z legalizacijo nedokumentiranih priseljencev jih delodajalci ne bodo več izkoriščali, je dejala, nato pa napadla Trumpa: "Tudi Trump je izkoriščal nedokumentirane priseljence, da je zgradil Trump Tower."

Hillary: Trump bo Putinova lutka v Beli hiši

Ko je voditelj soočenja Wallace Hillary vprašal glede njenega nastopa pred brazilskimi bankirji, na katerem je zagovarjala odprte meje (to so razkrila e-sporočila, ki jih je objavil WikiLeaks), je Hillary zvito soočenje preusmerila na vprašanje, kako so bila ta e-sporočila razkrita. Spet je ponovila, da je v ozadju ruska obveščevalna služba. "Putin želi Trumpa v Beli hiši kot svojo lutko," je očitala Trumpu. 

Donald Trump je Clintonovi spet očital, da bi lahko tisto, kar napoveduje pred volitvami, že zdavnaj uresničila v letih, ko je bila na oblasti. Samo govorjenje, nobenih dejanj, je prepričan milijarder. Poudarja, da je njemu v nasprotju z njo uspelo postaviti na noge uspešno podjetje. Hillary je še očital, da njeni privrženci netijo nasilje na njegovih shodih. | Foto: Reuters Donald Trump je Clintonovi spet očital, da bi lahko tisto, kar napoveduje pred volitvami, že zdavnaj uresničila v letih, ko je bila na oblasti. Samo govorjenje, nobenih dejanj, je prepričan milijarder. Poudarja, da je njemu v nasprotju z njo uspelo postaviti na noge uspešno podjetje. Hillary je še očital, da njeni privrženci netijo nasilje na njegovih shodih. Foto: Reuters

Trump: Hillary nam je dala Islamsko državo

"Ne poznam Putina. Ni moj prijatelj," je dejal in dodal: "Vem, zakaj jo moti Putin. Ker jo je prelisičil. Tako kot Obamo. /.../ Mi smo na Bližnjem vzhodu zapravili šest bilijonov dolarjev, zdaj pa je vse prevzel Putin." Kot je poudaril, ji je vsepovsod spodletelo oziroma je naredila popolno zmedo. Podprla je napad na Irak, nato pa še slabšo odločitev - umik iz Iraka. "Dala nam je Islamsko državo."

Trump: Putin, Al Asad in Iran so premagali Hillary

"Mi smo že imeli Mosul, pa smo ga izgubili, ker smo ga zapustili. Zdaj želimo spet zavzeti Mosul," se je začudeno spraševal Trump, nato pa dodal: "Zavzeli bomo Mosul. Toda veste, kdo bo pravi zmagovalec? Iran. Iran nas bo prelisičil. Izročili smo Irak Iranu." Vsi so premagali Hillary: Putin, Iran in Al Asad, je Trump očital svoji konkurentki in zbadljivo pristavil: "Ah, vem, kaj bo spet rekla: da sem Al Asadov prijatelj." "Omogočila je Islamsko državo, zdaj pa trdi, da jo bo porazila," je še dejal.

Hillary: Vsak sirski begunec bo temeljito varnostno preverjen

S svojim zagovarjanjem sprejemanja sirskih beguncev, ki so naklonjeni Islamski državi, bo spustila v ZDA trojanskega konja, je še opozarjal Trump. Hillary je skušala strahove Američanov pred novimi terorističnimi napadi odpraviti z zagotovili, da v ZDA ne bodo sprejeli nobenega begunca, ki ne bo temeljito preverjen (čeprav strokovnjaki za varnost zagotavljajo, da te ne bo mogoče, op. p.).

Tudi tokrat Hillary ni mogla mimo Trumpovega odnosa do žensk, a ta tema ni bila toliko v ospredju kot na prejšnjih dveh soočenjih. | Foto: Reuters Tudi tokrat Hillary ni mogla mimo Trumpovega odnosa do žensk, a ta tema ni bila toliko v ospredju kot na prejšnjih dveh soočenjih. Foto: Reuters

Trump: Nihče ne spoštuje žensk tako kot jih jaz

Glede obtožb o spolnem nadlegovanju, česar ga je v zadnjih dneh obtožilo devet žensk, je Trump zanikal, da so izmišljene. "Mogoče si želijo slave. Mogoče si želijo pomagati kampanji Hillary Clinton." "Nihče ne spoštuje žensk tako kot jih jaz."

Na prvih dveh soočanjih so se voditelji izognili vprašanju glede spornega delovanja sklada zakoncev Clinton. Wallace te napake danes ni ponovil. Hillary je branila delovanje sklada, češ da opravlja dobro humanitarno delo, Trump pa je dejal: "To je kriminalna druščina. /.../ V sklad sta denar dala Katar in Savdska Arabija. Državi, kjer ne spoštujejo žensk, kjer mečejo geje s stavb. Jemlje njihov denar, ob tem pa toliko govori o tem, da se bori za ženske. Veste, kaj bi morala storiti? Vrniti njihov denar!"

Trump: Kako zelo neprijetna ženska je

Glede davkov je Hillary v skladu s svojimi napovedmi obljubila, da jih bo zvišala in s tem zvišala tudi davke Trumpu. "Kako zelo neprijetna ženska," je bil posmehljiv Trump. Ta ne verjame, da bo Hillary res kaj storila glede tega. Imela je priložnost spremeniti davčno zakonodajo, ki mu je omogočala davčne olajšave, pa je ni. Zakaj? Ker bi s tem škodovala tudi ljudem, ki ji dajejo denar, ji je vrgel pod nos njene povezave z Wall Streetom.

Koga vse je povabil Trump?

Trump je na današnje soočenje povabil Pat Smith, mamo enega od Američanov, ki je umrl v napadu libijskih islamskih skrajnežev na veleposlaništvo v Bengaziju leta 2012, matere, ki so jim nezakoniti priseljenci umorili otroke, polbrata Baracka Obame iz Kenije ... 

Prvo soočenje:

Drugo soočenje: 

Če se je na prvem soočenju, ki je bilo 26. septembra na univerzi Hofstra na newyorškem Long Islandu, bolje odrezala Clintonova, je bil Trump boljši na drugem soočenju, ki je bilo 9. oktobra na univerzi v St. Louisu v ameriški zvezni državi Misuri. Tretje predsedniško soočenje je vodil Chris Wallace, ki prihaja s Fox Newsa, kjer vodi nedeljska poročila. Prvo soočenje je vodil Lester Holt s televizije NBC, drugega pa Martha Raddatz (ABC News) in Anderson Cooper (CNN). Na prvih dveh soočenjih, še zlasti pa na drugem, Trump ni bil zadovoljen z vodenjem.

Ne spreglejte