Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
19. 10. 2016,
19.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Donald Trump Hillary Clinton volitve v ZDA 2016 soočenje

Sreda, 19. 10. 2016, 19.44

6 let, 6 mesecev

Trump bo šel na vse ali nič. Bo Hillary zdržala?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Volitve ZDA Hillary Clinton Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Las Vegasu bo tretje in obenem zadnje predsedniško soočenje med Donaldom Trumpom in Hillary Clinton. Trump, ki po zadnjih anketah precej zaostaja za Hillary, se bo moral tokrat zelo dobro odrezati, če še želi 8. novembra zmagati.

Po podatkih spletne strani RealClear Politics, ki objavlja povprečje javnomnenjskih anket, republikanec Trump za demokratinjo Clintonovo trenutno zaostaja za 7,5 odstotne točke. Nekdanja prva dama ima 49,2 odstotka, newyorški milijarder pa 41,7 odstotka.

Soočenje med Donaldom Trumpom in Hillary Clinton v Las Vegasu se začne v četrtek ob 3. uri po našem času. Soočenje bomo spremljali v živo. Vabljeni k branju!

To bo noč, ko bo šlo na vse ali nič. Trump vs. Clintonova. The winner takes it all!


Donald Trump si zagotovo želi, da bi bila ena od osrednjih tem tretjega soočenja zaupna e-pisma Hillary Clinton. | Foto: Reuters Donald Trump si zagotovo želi, da bi bila ena od osrednjih tem tretjega soočenja zaupna e-pisma Hillary Clinton. Foto: Reuters V Las Vegasu bi se moral Trump počutiti kot riba v vodi

Tretje soočenje, ki se bo začelo ob 21. uri po vzhodnem ameriškem času oziroma v četrtek ob 3. uri zjutraj po našem času, bo tokrat v Las Vegasu, igralniški meki v zvezni državi Nevada. To je kraj, ki bi moral ustrezati showmanu Trumpu.

Voditelj soočenja bo Chris Wallace, ki vodi nedeljska poročila na Fox Newsu. Glede na to, da je Fox News televizija, ki je naklonjena republikancem, bi to morala biti Trumpova prednost. 



Bodo Hillaryjina izbrisana e-pisma tokrat glavna tema?

Ni pa nujno, spomnimo se, kako se je Trump še v času republikanskih strankarskih volitev zapletel v spore z novinarko Megyn Kelly, zvezdo Fox Newsa. Številni na Fox Newsu so namreč bolj naklonjeni vodstvu republikanske stranke kot Trumpu, ki ga nimajo za pravega konservativca.

Zagotovo si Trump želi, da bi bila ena od osrednjih tem tretjega soočenja zaupna e-pisma, ki jih je Clintonova, ko je bila med letoma 2009 in2013 državna sekretarka, pošiljala z nezavarovanega zasebnega strežnika.

Razkritja WikiLeaksa in domnevna Putinova kibernetska vojna 

Glede na to, da je WikiLeaks v zadnjih dnevih objavil številna za Hillary neugodna e-sporočila (posmehovanje konservativnim katolikom, povezave z mediji, nastopi pred bankirji …), ki jih je pred leti pošiljal ali sprejemal John Podesta, vodja Hillaryjinega volilnega štaba, bo Trump zagotovo skušal izkoristiti tudi to temo sebi v prid. 

Clintonova bo na drugi strani verjetno skušala temo razkritih e-pisem usmeriti na razpravo o Putinovi kibernetskih vojni proti ZDA. Kot vemo, Clintonova trdi, da so e-pisma s strežnika demokratskega nacionalnega odbora in Podestovega računa ukradli hekerji, povezani z rusko obveščevalno službo. Ruski predsednik Vladimir Putin, tako Clintonova, si želi zmage republikanskega predsedniškega kandidata.

Hillary Clinton najbrž ne bi imela nič proti, če bi se moral Trump spet braniti zaradi seksističnih izjav iz leta 2005. | Foto: Reuters Hillary Clinton najbrž ne bi imela nič proti, če bi se moral Trump spet braniti zaradi seksističnih izjav iz leta 2005. Foto: Reuters Na prvih soočenjih nič o skladu zakoncev Clinton. Kaj pa tokrat?

Sporno delovanje sklada zakoncev (The Clinton Foundation) na prvih dveh soočenjih, ki so jih vodili novinarji NBC, CNN in ABC, treh televizijskih družb, naklonjenih demokratom, sploh ni bilo tema. 

Kar je seveda Trumpa zelo jezilo. Še zlasti, ker je bilo na obeh soočenjih "na tapeti" njegova nerazkrita davčna napoved in njegovo (ne)plačevanje davkov. Tokrat Trump verjetno upa, da bo delovanje sklada zakoncev Trump ena od tem tretjega soočenja.

Med gledalci na soočenju bo tudi Pat Smith

Druge teme, ki jih bo najverjetneje izpostavil Trump, so še sporazum z Iranom, trgovinski sporazumi s tujino, nezakoniti priseljenci, nevarnost islamskega terorizma … 

Glede na to, da je Trump na tretje soočenje povabil tudi Pat Smith, mamo enega od Američanov, ki so leta 2012 umrli v napadu libijskih islamskih skrajnežev na ameriško veleposlaništvo v Bengaziju, bo zagotovo skušal Clintonovo stisniti v kot tudi z očitki, da je odgovorna za smrt Američanov v Bengaziju.



Tudi tokrat o Trumpovih izjavah o ženskah iz leta 2005?

Afera glede Trumpovih sočnih izjav iz leta 2005 o njegovih spolnih avanturah je bila že tema prejšnjega soočenja. Toda glede na to, da se je po soočenju v medijih pojavilo kar nekaj žensk, ki milijarderja obtožujejo nespodobnega vedenja in nadlegovanja, se bo tej temi verjetno težko izognil. 

Toda sreča za Trumpa je, kar se je sicer videlo že na prejšnjem soočenju, da te teme Clintonova ne more popolnoma izkoristiti. Razlog je njen mož, nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton

Hillary namreč težko namreč izpade verodostojno, če bo skušala orisati Trumpa kot spolnega nadlegovalca, ob tem pa vztraja ob svojem možu, ki se spopada s podobnimi obtožbami o spolnem nadlegovanju. 

Letali predsedniških kandidatov sta se že "soočili" na lasvegaškem letališču. | Foto: Reuters Letali predsedniških kandidatov sta se že "soočili" na lasvegaškem letališču. Foto: Reuters

Trumpova glavna naloga: motivirati republikanske volivce

Bolj kot same izjave iz leta 2005 pa Trumpu škodi odziv številnih pomembnih republikancev, ki so mu v zadnjih dnevih hrupno odrekli podporo. Za ameriške predsedniške volitve je namreč značilno, da mora kandidat, ki želi zmagati, v zadnjih dnevih kampanje čim več svoje volilne baze motivirati, da bo odšla na dan volitev na volišča.

To je veliko bolj odločilno kot to, koliko neopredeljenih volivcev bo Trump prepričal v zadnjih dnevih kampanje. Pri prepričevanju republikanske volilne baze, zlasti tiste, ki je bolj naklonjena vodstvu stranke, pa ima Trump zadnje dneve zaradi razkola v republikanski stranki velike težave. 

Ne spreglejte