Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
14. 10. 2016,
12.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Natisni članek

WikiLeaks volitve v ZDA 2016 Donald Trump Hillary Clinton

Petek, 14. 10. 2016, 12.02

6 let, 6 mesecev

Bodo katoliki usodni za Hillary Clinton?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38
Donald Trump in Hillary Clinton | Foto Reuters

Foto: Reuters

Katoliki v ZDA predstavljajo četrtino prebivalstva in so pogosto jeziček na tehtnici, ki odloča o tem, kdo bo postal predsednik ZDA. Bodo nedavna Wikileaksova razkritja odločila o tem, komu bodo letos podelili največ glasov?

Katoliki v ZDA so večinoma bolj naklonjeni demokratski kot republikanski stranki. Po podatkih organizacije Pew Research Center se 44 odstotkov ameriških katolikov opredeljuje za demokrate, 37 odstotkov pa za republikance.

Leta 2012 večina katolikov za Obamo

Na zadnjih ameriških predsedniških volitvah leta 2012 je 50 odstotkov katolikov volilo za demokrata, temnopoltega protestanta Baracka Obamo, 48 odstotkov pa za republikanca, mormona Mitta Romneyja

Komu bodo katoliški volivci bolj naklonjeni tokrat? Hillary Clinton ali Donaldu Trumpu? Dejstvo je, da ima Clintonova znotraj demokratske stranke veliko podporo katoliških volivcev. Ne pozabimo tudi, da velik del ameriških katolikov predstavljajo Latinoameričani. 

Katoliki v demokratski stranki leta 2008 in 2016 podprli Hillary

Tako je na demokratskih strankarskih volitvah leta 2008, ki jih je izgubila proti tekmecu Obami, večina katoliških demokratov volila zanjo. Tudi na letošnjih strankarskih volitvah, na katerih je Clintonova premagala Bernieja Sandersa, je velika večina katolikov volila zanjo.

Wikileaks je v zadnjem času objavil že sedem tisoč e-pisem, ki jih je poslal ali dobil John Podesta, vodja kampanje Hillary Clinton za ameriško predsednico. E-pisma, ki jih je Wikileaks objavil prejšnji petek, so med drugim razkrila vsebino govorov, ki jih je Clintonova imela pred predstavniki velikih bank z Wall Streeta.  | Foto: Reuters Wikileaks je v zadnjem času objavil že sedem tisoč e-pisem, ki jih je poslal ali dobil John Podesta, vodja kampanje Hillary Clinton za ameriško predsednico. E-pisma, ki jih je Wikileaks objavil prejšnji petek, so med drugim razkrila vsebino govorov, ki jih je Clintonova imela pred predstavniki velikih bank z Wall Streeta. Foto: Reuters

Med več kot tisoč e-pismi, ki jih Wikileaks objavil v sredo, pa je tudi dopisovanje med Podesto, Jennifer Palmieri (vodja za stike z javnostjo v Hillaryjinem volilnem štabu) in Johnom Halpinom (sodelavcem levo usmerjenega Centra za ameriški napredek) iz leta 2011.

Halpin nad Murdocha in urednika WSJ

Tako je Halpin v e-pismu, naslovljenem konservativno katolištvo, poslanem Podesti in Palmierijevi, napadel prvega moža medijske družbe News Corp Ruperta Murdocha in takratnega urednika časnika Wall Street Journal (WSJ) Roberta Thomsona zaradi katoliške vzgoje njunih otrok.

"Frdamani Murdoch je krstil svoje otroke v reki Jordan, kjer je Janez Krstnik krstil Jezusa Kristusa. Številni najmočnejši elementi konservativnega gibanja so vsi katoliki (številni spreobrnjeni) iz Južne Karoline in možganski trusti medijev in skupin na socialnih omrežjih. To je neverjetna bastardizacija vere. Verjetno jih privlačita sistematična misel in nazadnjaški odnosi med spoloma ter so popolnoma nevedni glede krščanske demokracije." 

Palmierijeva je odpisala: "Domnevam, da mislijo, da je katolištvo najbolj družbeno sprejemljiva konservativna religija. Njihovih bogati prijatelji ne bi razumeli, če bi postali evangeličani." 

Halpin pa je odgovoril nazaj: "Odlična misel. Lahko se šopirijo s 'tomistično' mislijo in 'subsidiarnostjo' in izpadajo intelektualni, ker nihče za hudiča ne ve, o čem govorijo."

Te besede so takoj pograbili v Trumpovem taboru, ki je v zadnjih dnevih na udaru zaradi Trumpovih sočnih besed o njegovih spolnih avanturah, ki so bile naskrivaj posnete leta 2005. 

Trumpov tabor nad Hillary

Tako je vodja Trumpove kampanje KellyAnne Conway dejala, da "sovraštvo do verske svobode in prepričanj, ki jih imamo kot katoliki, ne bi smelo ostati neopaženo ali nekaznovano. Hillary Clinton pozivamo, da se opraviči in odpusti svoje osebje, ki je sodelovalo v zlobnem protikatoliškem hujskanju".

Bo Paul Ryan znova podprl Trumpa?

Tudi Paul Ryan, republikanski vodja predstavniškega doma v ameriškem kongresu, je nekaj dni po tem, ko je zaradi Trumpovega "porno" besedičenja iz leta 2005 newyorškemu milijarderju odrekel podporo, se je ogorčeno odzval na dopisovanje iz leta 2011.

Paul Ryan velja za velikega nasprotnika Donalda Trumpa, ki mu številni očitajo, da bi rajši videl v Beli hiši Hillary Clinton.  | Foto: Reuters Paul Ryan velja za velikega nasprotnika Donalda Trumpa, ki mu številni očitajo, da bi rajši videl v Beli hiši Hillary Clinton. Foto: Reuters

Vsebino dopisovanja je označil kot žaljivo za milijone vernikov in kot izraz prezira do katolištva in evangeličanstva. Številni so Ryanov odziv že pojasnjevali kot nekakšno vnovično podporo Trumpu. Vsebina e-dopisovanja iz leta 2011 lahko tako spet pomaga Trumpu, da strne republikanske vrste.

Podesta in Palmierijeva ne prepoznata e-pisma

Po dnevu molka sta se odzvala tudi Podesta in Palmierijeva, in sicer z enakim, kratkim stavkom: "Sem katolik. Ne prepoznam e-pisma, ki sem ga videl." Nista pa niti potrdila niti zanikala pristnosti e-pisma.

Podesta se je novinarjem še predstavil kot žrtev ruskih vohunov. Kot vemo, je Clintonova že letos poleti, ko je Wikileaks objavil prva ukradena e-pisma s strežnika demokratske stranke, za to dejanje obtožila Rusijo. Po njenem mnenju želi Putin s tem vplivati na volitve in preprečiti njeno izvolitev. 

Putin zanika vpletenost Rusije

Putin je sicer zanikal, da je Rusija v ozadju hekerskih vdorov. Kot meni, skušata Obama in Clintonova povzročiti protirusko histerijo, da bi odvrnila pozornost od vsebine e-pisem, ki so jih razkrili hekerji.

Zgodovina

Tesna povezava med katoliki in demokratsko stranko se je spletla v 19. stoletju, ko so v ZDA začeli množično prihajati irski katoliki, ki so se zlasti naseljevali v velikih mestih na severovzhodu ZDA. Medtem ko republikanci v Novi Angliji še v 20. stoletju niso želeli medse sprejeti Irce, jim je demokratska stranka na stežaj odprla vrata. Pozneje so v ZDA prihajali tudi drugi katoliški priseljenci: Italijani, Poljaki, nenazadnje tudi Slovenci ...

Vsi so večinoma postali zvesti volivci demokratske stranke, še zlasti od leta 1928 naprej, ko je irski Američan Al Smith postal prvi demokratski katoliški predsedniški kandidat. Demokrat je bil tudi John F. Kennedy, prvi in do zdaj edini katoliški ameriški predsednik. V poznejših desetletjih so številni katoliki, ki jim je uspel družbeni dvig, vstopili v republikansko stranko. V zadnjih desetletjih se v ZDA krepi latinoameriška katoliška skupnost, ki zaradi nenaklonjenosti republikancev do priseljevanja bolj podpira demokrate.

Ne spreglejte