Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 9. 2019,
14.07

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

4

Natisni članek

Ursula von der Leyen Evropska komisija

Četrtek, 12. 9. 2019, 14.07

4 leta, 7 mesecev

Bo morala Von der Leynova spreminjati sporna imena resorjev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

4

Ursula von der Leyen | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropski parlament je pozval novoizvoljeno predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen na pogovor zaradi spornih nazivov resorjev. Pod udarom je zlasti naziv "za zaščito našega evropskega načina življenja". Von der Leynova je vabljena na konferenco predsednikov prihodnji četrtek v Strasbourgu, je povedal predsednik parlamenta David Sassoli.

Ursula Von der Leyen
Novice Zakaj bomo v Bruslju vedno "luzerji" #analiza

Na naziv resorja, ki ga je Ursula von der Leyen dodelila nekdanjemu glavnemu govorcu komisije, Grku Margaritisu Schinasu, se vrstijo kritike, med drugim iz Evropskega parlamenta, nekateri članic Unije ter organizacij za zaščito človekovih pravic, češ da odseva ksenofobno retoriko, ki jo uporabljajo skrajno desne skupine. Predsednik parlamenta David Sassoli je še danes poudaril, da v nazivih resorjev poleg "migracij" manjkajo tudi nekatere druge ključne besede, na primer "kultura" in "znanost".

Od von der Leynove zahtevajo pojasnila

Naziv "inovacije in mladi", kamor sicer spadajo področja izobraževanja, kulture in raziskav, ne pomeni "raziskav in kulture", je ponazoril predsednik, ki upa, da bo von der Leynova prihodnji četrtek zagotovila pojasnila. Nekateri nenavadni nazivi so po njegovih besedah verjetno posledica naglice, s katero je bilo treba sestaviti ekipo, kar pa ne pomeni, da ne morejo omenjene ključne besede najti poti nazaj v nazive.

Predsednik parlamenta Sissoli | Foto: Reuters Predsednik parlamenta Sissoli Foto: Reuters

Da naj "vrne kulturo", predsednico pozivajo tudi v evropski mreži Culture Action Europe (CAE), ki povezuje organizacije, umetnike, aktiviste, akademike in odločevalce s področja kulture. Opozarjajo na globoko zaskrbljenost zaradi degradacije položaja kulture, ki se po njihovem prepričanju izraža z umikom te besede iz naziva.

V mreži CAE so sprožili tudi spletno peticijo v podporo preimenovanju resorja, namenjenega Bolgarki Mariji Gabriel, iz porfelja za "inovacije in mlade" v resor za "inovacije, mlade in kulturo".

"Sprejeti tiste, ki pridejo od daleč, je del evropskega načina življenja"

Pod največjim udarom je sicer prav naziv resorja za "zaščito našega evropskega načina življenja," v zvezi s katerim se je danes oglasil tudi predsednik komisije Jean-Claude Juncker. "Ni mi všeč ideja, da evropski način življenja nasprotuje migracijam," je povedal za portal Euronews. "Sprejeti tiste, ki pridejo od daleč, je del evropskega načina življenja," je dodal.

Juncker naj bi po poročanju Euronews dejal še, da bi moral biti naziv natančnejši. Ena izmed tiskovnih predstavnic komisije sicer danes v teh izjavah ni želela videti kritike.

Jean-Claude Juncker | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zaradi pritiskov, predvsem tistih v Evropskem parlamentu, ki bo zaslišal komisarske kandidate, so se pojavila ugibanja, ali bo prihodnja predsednica komisije ta naziv spremenila. V njeni Evropski ljudski stranki (EPP), ki ji pripadata tudi Schinas in Juncker, do naziva ne želijo biti kritični, a so zamenjavo naziva terjale vse tri druge glavne politične skupine v Evropskem parlamentu - socialisti, liberalci in Zeleni.

Kot so danes sporočili iz politične skupine Zelenih, je večina predsednikov odborov v Evropskem parlamentu na pobudo njihove poslanke, predsednice odbora za promet in turizem, Karime Delli glasovala za to, da von der Leynova spremeni sporni naziv.

Pri tem so dodali, da je predsednik konference predsednikov odborov, Italijan in član EPP Antonio Tajani, sicer danes sporočil, da temu glasovanju pred konferenco predsednikov odborov ne gre pripisovati prevelikega pomena. Konferenca bo 19. septembra, nanjo pa so povabili tudi von der Leynovo.

Zaslišanja se bodo začela konec septembra

Konferenca predsednikov, ki združuje predsednika parlamenta in vodje političnih skupin, je sicer danes razpravljala o organizaciji zaslišanj komisarskih kandidatov, ki bodo od 30. septembra do 8. oktobra, kot je načrtovano že nekaj časa.

Šele prihodnji četrtek bo jasno, kateri odbor oziroma odbori bodo zaslišali posamezne kandidate. Takrat pričakujejo tudi podroben urnik zaslišanj. Končno odločitev o pisnih vprašanjih odborov za kandidate in programu zaslišanj naj bi vodstvo parlamenta sprejelo 24. septembra. Rok za odgovore na pisna vprašanja naj bi bil 26. september.

protesti evropski parlament | Foto: Reuters Foto: Reuters Zaslišanja bodo od 30. septembra do 8. oktobra, kot so v parlamentu sporočili že julija. 30. septembra bosta dve popoldanski zaslišanji, 1., 2. in 3. oktobra bodo po tri zaslišanja na dan, dopoldne, popoldne in zvečer, 7. oktobra bosta dve popoldne in eno zvečer, 8. oktobra pa bodo zaslišanja treh izvršnih podpredsednikov.

Če bodo zaradi težav s posameznimi kandidati potrebna dodatna zaslišanja, so ta predvidena 14. in 15. oktobra. Evropski parlament bo o vsej komisiji, ki naj bi začela delati novembra, glasoval 23. oktobra.

Ursula von der Leyen
Novice Kdo so črne ovce v novi komisarski ekipi

 

Ne spreglejte