Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
26. 5. 2015,
15.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 26. 5. 2015, 15.06

8 let

Bo brexit pogubil Veliko Britanijo?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Veliki Britaniji se že krešejo mnenja o tem, kakšen vpliv na britansko gospodarstvo bi imelo morebitno referendumsko izglasovanje izstopa Velike Britanije iz EU.

Britanci se bodo najverjetneje leta 2017 podali na referendum, na katerem bodo odločali o tem, ali naj ostanejo v EU ali naj jo zapustijo. To je bila namreč ena od glavnih predvolilnih obljub zmagovalca britanskih volitev, konservativca Davida Camerona.

Neprevidna Banka Anglije Analize o posledicah brexita (izstopa Velike Britanije iz EU) pripravlja tudi britanska centralna banka Banka Anglije. To je nenadejano prišlo v javnost pred dnevi, saj je eden od uslužbencev banke po pomoti poslal elektronsko pismo, v katerem je omenjena analiza, tudi britanskemu časniku The Guardian.

Elektronsko pismo sicer ne navaja vsebine analize, bo pa ta imela zelo pomemben učinek na javno mnenje pred referendumom. Britanska javnost je za zdaj več ali manj razdeljena glede brexita.

Bo britanski BDP padel skoraj za deset odstotkov? Ni pa Banka Anglije edina, ki analizira posledice morebitnega brexita. Že nekaj časa se v britanski strokovni javnosti krešejo mnenja o tem, kaj se bo zgodilo, če Britanci odidejo iz EU.

Ekonomist Joao Paulo Pessoa z London School of Economics, ki je eden od izdajateljev študije Brexit or Fixit, je prepričan, da bi lahko bruto domači proizvod (BDP) Velike Britanije v primeru izstopa iz EU padel celo za 9,5 odstotka.

Brexit bo najbolj udaril po londonskem Cityju V primeru izstopa bi Velika Britanija sicer lahko obdržala 0,5 odstotka BDP (leta 2013 je to znašalo 10,6 milijarde evra), ki gre zdaj v bruseljsko blagajno, a veliko je tudi slabih strani izstopa.

Obseg trgovine z evropskimi državami bi se zmanjšal, britanski izvozniki bi bili deležni višjih davkov in carin. Brexit bi prizadel tudi proizvajalce avtomobilov, zlasti pa bi udaril po finančnem sektorju v londonskem Cityju, ki ustvarja velik del britanskega BDP.

Dvig britanskega BDP zaradi brexita? Obstajajo pa tudi študije, ki zagovarjajo izstop iz EU. Po študiji diplomata Iaina Mansfielda bi britanski BDP v primeru izstopa zrasel za 1,61 milijarde evrov. Velika Britanija bi po tej študiji z brexitom okrepila svoje sodelovanje z razvijajočimi se trgi na drugih celinah.

Ne spreglejte