Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 8. 2008,
9.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 8. 8. 2008, 9.02

8 let

Bin Ladnov šofer obsojen na pet let in pol zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Porota posebnega vojaškega sodišča v ameriškem vojaškem oporišču Guantanamo na Kubi je na pet let in pol zaporne kazni obsodila nekdanjega šoferja Osame bin Ladna.

Porota posebnega vojaškega sodišča v ameriškem vojaškem oporišču Guantanamo na Kubi je nekdanjega šoferja voditelja teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna Salima Hamdana obsodila na pet let in pol zaporne kazni, potem ko je bil v sredo spoznan za krivega podpore terorizmu. Morda ga bodo izpustili šele decembra Hamdan je v zaporu preživel že sedem let in bi ga morali sedaj nemudoma izpustiti, vendar pa ameriška pravica računa dneve nekoliko drugače, zato naj bi ga morda izpustili šele decembra. Če se to ne bo zgodilo, bo to po mnenju Hamdanovih odvetnikov dokaz, da so posebna vojaška sodišča le navaden cirkus in nimajo nobene zveze s pravico.

Glavni sodnik je poroti priporočil nizko kazen

Glavni sodnik na procesu, mornariški kapetan Keith Allard, je poroti priporočil nizko kazen, ker naj bi bil Hamdan le "majhna riba". Sodnik je celo izrazil upanje, da bo napočil dan, ko se bo lahko Hamdan vrnil k družini. Tiskovni predstavnik Pentagona Jeff Gordon je sicer dejal, da ne ve, ali ga bodo res izpustili na prostost ali pa zadržali v ujetništvu kot sovražnega bojevnika.

Hudo načeta kredibilnost Če ga ne bodo izpustili, bodo ZDA izgubile kredibilnost pred domačimi pravnimi strokovnjaki in tujo javnostjo. Kredibilnost je bila hudo načeta že s samim sistemom posebnih vojaških sodišč na katerih osumljencem za terorizem sodijo po pravilih, ki so nagnjena v prid tožilstvu. Zaradi tega se je pričakovalo, da bo Hamdan dobil najmanj 30 let zapora, kot so zahtevali tožilci, odločitev porote pa je bila presenetljiva.

Fratto: Sojenje dokazalo, da je sistem pošten

Hamdan je bil prvi od 80 ujetnikov v Guantanamu, ki jim nameravajo soditi pred posebnimi vojaškimi sodišči. Namestnik tiskovne predstavnice Bele hiše Tony Fratto je dejal, da je sojenje dokazalo, da je sistem pošten in da bodo nadaljevali s sojenji proti 80 ujetnikom, od katerih jih je doslej obtožnice prejelo 19.

Lepa zaušnica administraciji predsednika Georgea Busha Rezultat Hamdanovega sojenja je medtem po mnenju njegovega civilnega odvetnika Charlesa Swifta lepa zaušnica administraciji predsednika Georgea Busha. Tožilec John Murphy je menil nasprotno, namreč da se je sedaj pokazalo, da je sistem pošten in da sojenja niso "kengurujska", torej z vnaprej odločeno obsodbo na najvišjo možno kazen. Hamdanov primer sedaj avtomatično roma do vojaškega sodišča v Washingtonu, ki mu lahko kazen le zniža, povišati pa ne more.

Zahvala poroti

Hamdan se je poroti zahvalil in se ponovno opravičil, da je delal za bin Ladna. Ponovil je, da leta 2000 ni vedel, da je bin Laden teroristični vodja in da je bil šokiran, ko je izvedel, da je njegov delodajalec naročil napad na ameriški rušilec Cole v Jemnu.

Službo pri bin Ladnu ohranil, ker je potreboval denar Hamdan je dejal, da je službo šoferja ohranil, ker je potreboval denar, saj s štirimi razredi osnovne šole ni mogel pričakovati, da bo našel kaj boljšega. Porotnikom in vsem Američanom se je opravičil in izrazil obžalovanje za nedolžne žrtve napadov 11. septembra 2001.

Spomnimo:

Hamdan je bil obtožen, da je novembra leta 2001 v Kandaharju v Afganistanu po nalogu domnevnega terorističnega voditelja in glavnega organizatorja napadov na ZDA 11. septembra 2001 Kalida Šejka Mohameda na bojišče vozil rakete. Hamdan je trdil, da je bil tam le na humanitarni misiji reševanja žensk in otrok, med njimi lastne žene in hčerke. Njegovi odvetniki so skušali poroto prepričati, da je bil Hamdan le navaden uslužbenec, ki ni imel zveze s terorizmom.

Ne spreglejte