Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 9. 2013,
13.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 1. 9. 2013, 13.52

8 let

Berlusconi zanika, da bi skušal zrušiti vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi, ki je zagrozil z zrušenjem vlade italijanskega premiera Enrica Lette, je poskušal omiliti svoje besede in zanikal, da bi Letti postavil ultimat.

"Vlada deluje dobro in bi morala z delom nadaljevati," je poudaril. Berlusconi, ki je pravnomočno obsojen na štiri leta zapora, je v petek zagrozil z zrušenjem vlade, če bo zaradi obsodbe izključen iz senata. S tem je okrepil pritisk na koalicijsko partnerico, Demokratsko stranko (PD) premiera Enrica Lette, za politično rešitev, ki bi mu prihranila izgubo senatnega sedeža.

"Sam sem močno podprl ustanovitev te vlade" V soboto je svoje izjave poskusil relativizirati. "Sam sem močno podprl ustanovitev te vlade," je med drugim dejal za medije in izrazil prepričanje, da bi morala vlada delovati še naprej.

Kljub temu pa Berlusconi ni varčeval s kritikami na račun PD. "Absurdno bi bilo, če bi demokratična sila, kot je PD, pričakovala od zavezniške sile nadaljevanje skupnega dela v vladi, če bi jo prikrajšala za njenega ustanovitelja in voditelja," je dejal nekdanji premier.

Boj za politično prihodnost Sicer pa je Berlusconi v soboto tudi podpisal peticijo manjše italijanske radikalne stranke, ki zahteva šest referendumov za reformo pravosodnega sistema.

Berlusconi se bori za svojo politično prihodnost. V skladu z decembra lani sprejetim zakonom proti korupciji namreč ne sme v italijanski parlament kandidirati ali tam zasedati sedeža nihče, ki je bil obsojen na več kot dve leti zapora.

Kaj se bo zgodilo z njegovo imuniteto? Za vprašanje imunitete pristojna senatna komisija bo 9. septembra začela odločati, ali zakon velja tudi v Berlusconijevem primeru. Berlusconijevi poslanci sicer poudarjajo, da zakon ne bi smel veljati za dejanja, storjena, preden je zakon stopil v veljavo.

Ne spreglejte