Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 7. 2008,
8.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 18. 7. 2008, 8.57

8 let

Belgijski kralj zavrnil odstop vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Belgijski kralj Albert II. je v četrtek zvečer uradno zavrnil odstop vlade, ki mu ga je v ponedeljek ponudil premier Yves Leterme.

Pri tem je vztrajal, da Leterme nadaljuje prizadevanja za vzpostavitev dialoga med flamsko in francosko govorečo skupnostjo o reformi državeP. Flandirja si želi več avtonomije Prav zaradi neuspeha dogovora o reformi, s katero bi Flandrija, najbogatejša od treh avtonomnih regij v državi, dobila več avtonomije, je Leterme v ponedeljek ponudil odstop svoje vlade. Ob nastopu položaja konec marca si je namreč 15. julij zastavil za skrajni datum za dosego dogovora med flamskimi in francosko govorečimi strankami o večji avtonomiji Flandrije na področju davčne politike, socialne varnosti in politike zaposlovanja.

Kot so v četrtek sporočili iz kraljeve palače, je Albert II. tudi imenoval tri visoke politike, ki naj bi pomagali najti izhod iz politične krize. Gre za dva politika francosko govoreče skupnosti, Francoisa-Xavierja de Donneaja in Raymonda Langendriesa ter vodjo majhne nemško govoreče skupnosti Karla-Heinza Lambertza, ki morajo kralja z rezultati seznaniti do konca meseca.

Politična kriza že več kot leto dni Nezmožnost, da bi se dogovorili o pogojih reforme države, je v središču politične krize, ki pretresa Belgijo od parlamentarnih volitev junija lani in pomeni izraz očitnega nezaupanja med flamsko in francosko govorečo skupnostjo. Flamsko govoreča skupnost, ki je s 60 odstotki prebivalstva v državi večinsko prebivalstvo, želi za vsako ceno doseči večjo avtonomijo svoje bogate regije Flandrije. Francosko govoreča manjšina pa jih obtožuje, da želijo doseči, da bo zvezna država ostala brez vsebine.

Mnogi analitiki napovedujejo, da bi se znala sedaj federativna država preoblikovati v konfederacijo.

Ne spreglejte