Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 12. 2007,
16.29

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 16. 12. 2007, 16.29

8 let, 3 mesece

Belgijci na protestih zahtevajo boljši standard

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Več kot 20.000 Belgijcev je protestiralo v Bruslju proti zniževanju kupne moči, potem ko je večmesečna politična kriza v državi začela prizadevati tudi njihove žepe.

Na protestih, ki so ji pripravili trije osrednji sindikati, so demonstrirali tudi proti zahtevam strank flamske večine po delitvi nacionalnega sistema socialnega varstva po regionalnem ključu. "Proteste smo pripravili, ker želimo opozoriti na razmere," je dejal sindikalni vodja Claude Rolin. "Trije sindikati danes političnim in gospodarskim silam jasno kažemo, da morajo okrepiti kupno moč prebivalstva in ohraniti sistem socialnega varstva na podlagi solidarnosti. To je poziv k razumu," je dejal. Flamske stranke želijo več avtonomije za svojo regijo Trije sindikati, ki so pripravili proteste, združujejo tri milijone od 10,5 milijona prebivalcev, ki so razdeljeni na bogatejšo flamsko govorečo severno regijo Flandrijo in francosko govorečo Valonijo. Flamske stranke želijo več avtonomije za svojo regijo, tudi na gospodarskem področju, in si šest mesecev po parlamentarnih volitvah še vedno neuspešno prizadevajo oblikovati vlado.

Evropska komisija je v torek opozorila, da je dolgotrajna politična kriza že začela prizadevati belgijsko gospodarstvo in tako izrazila zaskrbljenost, tako kot so pred njo to storile že belgijsko združenje delodajalcev in centralna banka.

Ne spreglejte