Torek,
12. 2. 2019,
12.24

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,20

1

migranti begunci premiera Avstralija Scott Morrison

Natisni članek

Torek, 12. 2. 2019, 12.24

5 let, 5 mesecev

Avstralski premier zaradi ostre politike do beguncev v parlamentu doživel zgodovinski poraz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,20

1

Scott Morrison | Gre za velik udarec za avstralskega premierja, ki je lani izgubil parlamentarno večino in je v parlamentu računal na glasove neodvisnih poslancev. Izid pa je že sprožil ugibanja, ali sploh lahko še ostane na položaju. | Foto Reuters

Gre za velik udarec za avstralskega premierja, ki je lani izgubil parlamentarno večino in je v parlamentu računal na glasove neodvisnih poslancev. Izid pa je že sprožil ugibanja, ali sploh lahko še ostane na položaju.

Foto: Reuters

Avstralska manjšinska konservativna vlada premierja Scotta Morrisona je danes zaradi zaostrene protimigracijske politike in zdravstvene obravnave prosilcev za azil v parlamentu doživela zgodovinski poraz, ki bi lahko sprožil nove pozive za razpis predčasnih volitev.

Avstralski poslanci so namreč vztrajali pri tem, da imajo begunci, ki so v Avstralijo prišli po morju in so jih oblasti nato namestile v namestitvene centre na Papuo Novo Gvinejo in otoško državico Nauru, še vedno pravico do zdravljenja v Avstraliji.

Poslanci so s 75 glasovi proti 74 sprejeli dopolnilo opozicije, ki omogoča, da se zdravniki odločijo za premestitev beguncev iz t. i. off-shore centrov za pridržanje na zdravljenje v Avstralijo.

Jeruzalem
Novice Avstralija priznala zahodni Jeruzalem za prestolnico Izraela

Parlament tako ni sledil predlogu premierja Morrisona glede zdravstvene obravnave prosilcev za azil, s tem pa je njegova vlada postala prva po skoraj stoletju, ki je pri glasovanju o zakonodajnem predlogu izgubila podporo v parlamentu.

Maljevac Velika Kladuša meja migranti
Novice Tudi Avstralija proti globalnemu dogovoru ZN o migracijah

Izid sprožil ugibanja, ali lahko premier še ostane na položaju

Gre za velik udarec za avstralskega premierja, ki je lani izgubil parlamentarno večino in je v parlamentu računal na glasove neodvisnih poslancev. Izid pa je že sprožil ugibanja, ali sploh lahko še ostane na položaju.

Ko je tedanja avstralska vlada leta 1929 izgubila podporo pri glasovanju o zakonodajnem predlogu, je takratni premier Stanley Bruce nemudoma razpisal volitve, na katerih je bil nato poražen.

Tudi ko je vlada nekdanjega premiera Arthurja Faddena leta 1941 izgubila simbolično glasovanje o proračunu, je premier takoj odstopil.

Sydney Avstralija
Novice Avstralija namerava omejiti priseljevanje

Morrison pa je prejšnji teden izključil možnost razpisa predčasnih volitev, če bi bila njegova vlada v parlamentu poražena zaradi "neumnega" zakona.

Canberra od leta 2013 prosilce za azil, ki po morski poti skušajo doseči Avstralijo, namešča v taborišča v Nauruju in na otoku Manus, ki je del Papue Nove Gvineje. Nauru leži okoli 3000 kilometrov severovzhodno od Avstralije in šteje okoli 13.000 prebivalcev. Vendar pa se kritike zaradi tega ukrepa krepijo še zlasti po poročilih o zlorabah, samomorih in dolgih obdobjih pridržanja v teh centrih.

Poplave v Avstraliji
Novice Del Avstralije prizadele stoletne poplave, grozijo še tornadi
Suša
Novice V Avstraliji poginilo na stotisoče rib
Aaron Hermann Avstralija
Novice Avstralec, ki v Sloveniji še vedno pregleduje čevlje, preden se obuje
Plaža
Novice V Avstralijo so se vrnile rekordne temperature
Novice Avstralska policija zaradi pedofilije na lovu za Slovencem #video