Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
25. 11. 2013,
16.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 25. 11. 2013, 16.26

8 let

Arabci in Rusi prodirajo na Balkan

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V obdobju pred krizo so bili vodilni vlagatelji v državah zahodnega Balkana Avstrijci in Nemci, danes pa največ naložb prihaja iz arabskih držav, Rusije in Turčije.

Po podatkih študije Analiza stopenj in trendov tujih neposrednih investicij v državah jugovzhodne in srednje Evrope, ki jo je pripravil ljubljanski Inštitut za strateške rešitve (ISR), se je v zadnjem letu okrepilo sodelovanje med državami iz arabskega sveta in državami zahodnega Balkana.

Združeni arabski emirati vlagajo v Srbijo, Katar v Hrvaško in BiH Strateško partnerstvo sta sklenila letalska prevoznika Združenih arabskih emiratov (ZAE) in Srbije, Etihad Airways in Jat Airways, podjetje Mubadala iz ZAE naj bi vložilo 2,96 milijarde evrov v projekt gradnje tovarne čipov v Beogradu in tovarne za izdelavo letalskih delov, kmetijsko podjetje iz ZAE Al Dahra bo vložilo 296 milijonov evrov v srbsko kmetijstvo, prav tako naj bi zgradilo tovorni terminal na beograjskem letališču Nikola Tesla.

Ne samo v Srbiji, arabski vlagatelji, zlasti katarski, so uspešni tudi na Hrvaškem in v BiH. Katar bo tako 25 let s plinom oskrboval terminal za utekočinjeni zemeljski plin na Krku. Naložba in gradnja terminala sta ocenjeni na 600 milijonov evrov. V BiH bodo katarski vlagatelji vložili 56 milijonov evrov za gradnjo počitniškega naselja zaprtega tipa, ki bo namenjeno le elitnim turistom iz Kuvajta.

Rusi prihajajo Na zahodnem Balkanu so dejavni tudi ruski vlagatelji. Ključne ruske investicije v Srbijo zadnja leta so nakup Naftne industrije Srbije (NIS) in Beopetrola ter vstop Sberbanke na srbski trg. Omenjene naložbe znašajo več kot milijardo evrov.

Ruska banka Sberbank je poleg Srbije sicer uspešno prodrla tudi na trge v Sloveniji, na Hrvaškem in v BiH. To se je zgodilo kot posledica uspešne pridobitve stoodstotnega deleža v skupini Volksbank International.

V Republiki srbski iščejo nafto V Hrvaško so ruska podjetja v dvajsetih letih vložila 188 milijonov evrov, zadnje čase pa ruski kapital vstopa tudi v BiH. Podjetje NIS (Gazpromnjeft) je od avstrijskega OMV prevzelo bencinske črpalke na Hrvaškem in v BiH, ruski Zarubežnjeft je prevzel tudi Rafinerijo nafte v Brodu, kamor naj bi vložil 560 milijonov evrov.

Z ruskimi podjetji so sklenjeni dogovori za izgradnjo termoelektrarn, hidroelektrarn in plinovoda, ki bo del projekta Južni tok. Vlada Republike srbske je ruskemu podjetju Jadran nafta že dodelila koncesijo za iskanje nafte.

Vlagajo tudi Turki, Kitajci in Slovenci Ruska podjetja so največji vlagatelj v Črni gori. V obdobju med letoma 2009 in 2011 naj bi ruske investicije v Črno goro presegale 270 milijonov evrov. Večina sredstev je bila namenjena za nakup hotelov ob črnogorski obali.

V zadnjih letih je v državah zahodnega Balkana opaziti tudi povečano dejavnost turških vlagateljev, zlasti v Črni gori, na Hrvaškem in Kosovu ter v Albaniji. Drugo najmočnejše gospodarstvo na svetu, Kitajska, vlaga zlasti v Srbijo.

Kaj pa slovenska vlaganja na zahodnem Balkanu? Slovenija je največji vlagatelj v Makedoniji in za Avstrijci drugi največji vlagatelj v BiH. Eden od največjih vlagateljev v BiH je bil v obdobju 2003–2012 Mercator, ki je vložil več kot 104 milijone evrov. Naša največja trgovska družba je med vsem tujimi vlagatelji ustvarila največ delovnih mest.

Ne spreglejte