Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
22. 8. 2014,
12.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Irak ZDA Abu Bakr Al Bagdadi

Petek, 22. 8. 2014, 12.31

8 let

Ameriški specialci na lovu na glavo zloglasnega kalifa

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Američani so oblikovali enoto specialcev, ki mora uloviti samooklicanega kalifa Islamske države zloglasnega Al Bagdadija. Ga čaka enaka usoda kot Osamo bin Ladna?

Približno sto agentov Cie in pripadnikov posebnih enot ameriške vojske sodeluje v iskanju Abu Bakra Al Bagdadija, vodje islamistične organizacije ISIL, ki je zasedla velike dele Iraka in Sirije in tam vzpostavila okruten režim. Iskanje kalifa je najzahtevnejša protiteroristična operacija po tem, ko so ameriške sile leta 2011 ubile vodjo Al Kaide Osamo bin Ladna, piše spletni časnik International Business Times.

Kako ujeti mojstra skrivanja? Američani so prepričani, da bodo Al Bagdadija prej ali slej našli. Njegova šibka točka so po njihovem mnenju telefonski klici, ki jih mora samooklicani kalif opravljati, da nadzoruje svoje ozemeljsko razpršene sile. Ameriški obveščevalci si pri lovu pomagajo z informacijami o mobilnih telefonih, ki jih pridobivajo iz Iraka in Sirije, ter s satelitskimi posnetki in uporabo letal brez posadke.

Toda, kot opozarja nemški tednik Focus, je Al Bagdadi mojster skrivanja. Rojen je v Iraku, zato dobro pozna to deželo. Pri skrivanju si lahko pomaga tudi z velikim omrežjem svojih privržencev. Njegovi možje bodo storili vse, da bi ga zaščitili pred Američani.

Al Bagdadijevi islamisti zasedejo velik del Iraka 43-letni Al Bagdadi (rojen naj bi bil leta 1971 v bližini mesta Samara) teroristično organizacijo ISIL vodi od leta 2010. Njegovo pravo ime je Avad Ibrahim Ali Al Badri Al Samaraj in je na bagdadski islamski univerzi diplomiral iz islamskih študij. Pripadniki ISIL (nekoč iraško krilo teroristične organizacije Al Kaida) so v času krvave in zdaj že dolgoletne državljanske vojne v Siriji zasedli velike dele te države, v zadnjih mesecih pa so prevzeli nadzor tudi nad velikim delom severnega Iraka, vključno z Mosulom, drugim največjim iraškim mestom.

Kalifovi privrženci sejejo strah in trepet z obglavljanjem svojih žrtev Okoli 25 tisoč islamskih skrajnežev, ki prihajajo iz vseh koncev sveta, tudi iz Evrope, je na zasedenem ozemlju uveljavilo strog islamski režim in se okrutno zneslo nad tamkajšnjimi kristjani, Jazidi in tudi nad zmernimi suniti.

Na svetovnem medmrežju so se pojavili številni videoposnetki in fotografije njihovih obglavljenih žrtev. Ena od najbolj grozljivih fotografij je tista, na kateri pretreseni oče, iraški kristjan, v rokah drži truplo svoje obglavljene nekajletne hčerke.

Pred leti so Američani Al Bagdadija že imeli v svoji pesti, a so ga izpustili V zadnjih dnevih so zlasti ameriško javnost razburili z obglavljenjem ameriškega fotografa Jamesa Foleyja. Za Američane je tako Al Bagdadi postal državni sovražnik številka ena. Že od oktobra 2011 so sicer Američani za informacije, ki bi vodile do njegovega prijetja ali smrti, ponujali deset milijonov dolarjev nagrade (7,5 milijona evrov).

Ironija je, da so ga Američani pred leti že imeli v svojih rokah. Med letoma 2005 in 2009 je bil namreč zaprt v ameriškem zaporu Camp Bucca v Iraku, a ga takrat niso imeli za tako nevarnega, zato so ga izpustili. Zdaj ga bo težje uloviti.

Desetletni lov na Osamo bin Ladna in nekajmesečni lov na Sadama Huseina Lov na samooklicanega kalifa vzbuja primerjave z nekajletnim ameriškem lovom na bin Ladna. Lov na glavo vodje teroristične organizacije se je začel po terorističnih napadih 11. septembra 2001, končal pa v Pakistanu leta 2011, torej desetletje pozneje. Hitreje so Američani končali akcijo iskanja nekdanjega iraškega voditelja Sadama Huseina, saj so ga živega prijeli že nekaj mesecev po padcu njegovega režima – decembra 2003. Huseina so nato na sodišču obsodili na smrt in ga nato leta 2006 usmrtili.

Ne spreglejte