Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 1. 2009,
15.49

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 10. 1. 2009, 15.49

8 let, 5 mesecev

AI ob 7. obletnici Guantanama poziva ZDA k njegovemu zaprtju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Amnesty International (AI) ob 7. obletnici prvih transferjev ujetnikov v taborišče Guantanamo na Kubi poziva novoizvoljenega predsednika ZDA Baracka Obamo, naj taborišče zapre.

AI Slovenija je pripravila tudi javno branje pričevanj ujetnikov.

Pri nas dogodek na Prešernovem trgu V slovenski sekciji mednarodne nevladne organizacije so obletnico obeležili s posebnim javnim dogodkom na Prešernovem trgu, v okviru katerega so slovenski kulturniki Jerca Mrzel, Lučka Počkaj, Branko Završan, Jani Kovačič in Boris Ostan z branjem pričevanj in pesmi ujetnikov iz Guantanama mimoidoče opozarjali na nevzdržne razmere v taborišču in na kršitve človekovih pravic ter dostojanstva.

Mimoidoči so podpisovali kartico za Obamo Pred Prešernovim spomenikom se je kljub hudemu mrazu zbralo nekaj poslušalcev, več mimoidočih pa je podpisalo posebno kartico s pozivom Obami, naj konča tajni program ameriške obveščevalne agencije Cia o premeščanju terorističnih osumljencev v tretje države ali na lokacije, kjer jim grozi mučenje, in zapre nezakonito taborišče v Guantanamu ter tako preneha sedemletno obdobje zlorab ujetnikov v vojni proti terorizmu, ki so jo ZDA sprožile po terorističnih napadih 11. septembra 2001. Kartice s podpisi državljanov bodo v AI nato predali ameriškemu veleposlaništvu v Ljubljani.

Poseben zapor naj bi bil tudi v Romuniji in na Poljskem Mimoidočim AI Slovenija na stojnici ponuja tudi različno gradivo o kršitvah človekovih pravic v vojni proti terorizmu ter o vlogi nekaterih evropskih članic zveze Nato v teh nezakonitih aktivnostih.

Posebni poročevalec Sveta Evrope Dick Marty je namreč v poročilu, ki je bilo objavljeno julija lani, ugotovil, da je imela ameriška Centralna obveščevalna agencija (Cia) v skladu z dogovorom med ZDA in Natom razpredeno mrežo po več evropskih državah, preko katerih so prevažali teroristične osumljence v zapor v Guantanamu na Kubi. Med drugim naj bi Poljska in Romunija med letoma 2003 in 2005 gostili tudi poseben zapor, kjer naj bi tovrstne osumljence zadrževali in zasliševali.

"Obama naj kaznuje kršitelje" "Guantanamo je bil del strategije pridrževanj, s katero so ZDA sedem let sistematično kršile človekove pravice - pravico do poštenega sojenja in človeškega ravnanja. Čas je za nov pristop," je ob obletnici poudarila generalna sekretarka AI Irene Khan.

Amnesty International Obamo poziva tudi, naj podpre neodvisno preiskavo kršitev človekovih pravic, storjenih v okviru vojne proti terorizmu, in zagotovi odgovornost za kršitelje. S tem bi po njihovem prepričanju nakazal temeljni zasuk v ameriški protiteroristični politiki.

Obama je že napovedal zaprtje Guantanama Novoizvoljeni ameriški predsednik je napovedal, da bo taborišče v Guantanamu zaprl in da se bo njegova administracija v vojni proti terorizmu držala najvišjih vrednot in idealov ter da bo spoštovala določila Ženevskih konvencij.

V AI pozdravljajo, da je Obama rešitev problematike Guantanama označil kot prednostno. Zaprtje Guantanama bi bilo znak prekinitve dosedanje politike pridržanja, vendar samo v primeru, da bi bile ob tem polno spoštovane mednarodne obveznosti ZDA, so zapisali v AI.

AI poziva države k humanitarni zaščiti ujetnikov Obenem opozarjajo, da mora načrt za zaprtje Guantanama vsebovati izčrpna določila, kaj se bo zgodilo s pridržanimi, in tudi takojšnjo ukinitev postopkov pred vojaškimi komisijami, nadaljevanje postopkov proti osumljencem pa mora potekati pred rednimi civilnimi sodišči.

AI poziva tudi druge države, naj olajšajo postopek zapiranja Guantanama s tem, da ponudijo humanitarno zaščito ujetnikom, za katere je že odločeno, da morajo biti izpuščeni, pa se v svojo državo izvora ne morejo vrniti, ker bi bili v nevarnosti mučenja ali drugega slabega ravnanja. Nekatere članice EU so idejo o sprejemu ujetnikov že sprejele.

Pridržanih ostaja okoli 250 ljudi V Guantanamu sicer po navedbah AI v krutih, nečloveških in ponižujočih razmerah ostaja pridržanih okoli 250 ljudi, ne da bi jih česa obtožili in z malo upanja za pošteno sojenje, med njimi tudi tisti, za katere je že bilo odločeno, da bi jih bilo treba izpustiti.

Do decembra lani so iz taborišča izpustili okoli 520 ujetnikov. Proti 26 je tekel postopek pred posebnimi vojaškimi komisijami, trije so bili obsojeni. Vsaj 12 ujetnikov je bilo v času pridržanja mlajših od 18 let, najmanj trije od njih pa so še vedno v Guantanamu. Za štiri ujetnike poročajo, da so naredili samomor, pri čemer je prišlo še do več ducat poskusov, so še zapisali v AI.

Ne spreglejte