Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 5. 2013,
7.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Afrika

Sobota, 25. 5. 2013, 7.10

8 let

Afriška unija obeležuje 50. obletnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V etiopski prestolnici Adis Abeba so se začele slovesnosti ob 50. obletnici ustanovitve Afriške unije (AU).

Etiopski premier Hailemariam Desalegn se je v svojem govoru pred številnimi afriškimi in tujimi voditelji zavzel za oblikovanje afriškega kontinenta brez revščine in konfliktov, kjer bodo državljani živeli z dostojnimi dohodki.

"Medtem ko so se naši ustanovitelji sestali ob ustanovitvi Organizacije afriške enotnosti ob zori neodvisnosti pred 50 leti, se danes srečujemo v času vzpona Afrike," je dejal Desalegn, sicer predsedujoči AU.

AU so prav v etiopski prestolnici 25. maja 1963 ustanovili etiopski cesar Haile Selassie in 31 drugih voditeljev afriških držav in vlad. Sprva se je imenovala Organizacija afriške enotnosti (OAE), leta 2002 pa se je preimenovala v Afriško unijo, ki ima danes 54 članic.

Številnim afriškim voditeljem so se pridružili tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, brazilska predsednica Dilma Rousseff in ameriški državni sekretar John Kerry, pričakujejo pa tudi francoskega predsednika Francoisa Hollanda in namestnika kitajskega premiera Wang Yanga.

Zvečer bo potekala še gala večerja z bogatimi plesnimi in glasbenimi nastopi, katere gostitelj bo premier Desalegn. Na njej pričakujejo tudi znane osebnosti iz sveta glasbe in kulture širom Afrike, med drugim nigerijskega pesnika Bena Okrija in malijskega glasbenika Salifa Keito. V etiopski prestolnici sicer pričakujejo okoli 10.000 gostov.

Današnjim slovesnostim bo v nedeljo sledil dvodnevni vrh AU, na katerem naj bi načeli vrsto aktualnih problemov, ki tarejo afriški kontinent. Pričakovati je, da bodo govorili o položaju v Maliju in na vzhodu DR Kongo ter o politični situaciji na Madagaskarju, ki je bil leta 2009 izključen iz AU.

Ne spreglejte