Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2008,
8.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2008, 8.44

8 let

40. obletnica Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pogodba o neširjenju jedrskega orožja (NPT), o kateri so se države dogovorile 1. julija 1968, je danes dočakala 40. obletnico.

Pogodba je v tem času zajezila širjenje jedrskega orožja, manj uspešna pa je bila pri razoroževanju. Po mnenju strokovnjakov je sedaj skrajni čas za njeno revizijo. NPT, ki je bil osnovan v času hladne vojne, v veljavo pa je stopil 5. marca 1970, je najbolj univerzalna pogodba o nadzoru orožja, ki je v veljavi. Po navedbah Združenih narodov jo je doslej podpisalo 191 držav. Med njimi je tudi Slovenija.

Cilj NPT je ustaviti jedrsko oboroževalno tekmo in doseči jedrsko razorožitev. Vendar pa v pogodbi ni določen točen datum za razorožitev, kar velja za glavno težavo. Države drugim državam prav tako ne smejo posredovati tehnologije.

Pet držav - Rusija, Velika Britanija, Francija, Kitajska in ZDA -, ki so jedrsko orožje preizkusile pred oblikovanjem NPT, so bile označene kot države z jedrskim orožjem in obvezane k prizadevanju za "učinkovite ukrepe" v smeri jedrskega razoroževanja. Ostale države so bile označene kot države brez jedrskega orožja, za katere pa velja popolna prepoved pridobivanja jedrskega orožja.

Nekatere države so od pogodbe odstopile Nekaj držav pristopnic k pogodbi je kasneje od nje odstopilo. Severna Koreja je od pogodbe odstopila leta 2003, Iran, ki se v luči svojega jedrskega programa sooča z očitki zahodnih držav, pa prav tako nenehno grozi z odstopom od pogodbe. Pakistan, Indija in Izrael podpis pogodbe na drugi strani še vedno zavračajo. Ker so jedrske države nenaklonjene razkritju in uničenju svojih zalog orožja, dobijo države brez jedrskega orožja tako malo spodbude za vztrajanje pri pogodbi.

Brez sankcij za kršitelje

Ena izmed glavnih pomanjkljivosti NPT je verjetno omejena moč za njeno uveljavljanje. Pregledi, ki jih v državah izvaja Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA), so prostovoljni, države pa v veliki meri nadzorujejo gibanje inšpektorjev. Prav tako ni sankcij za kršitev pogodbe, razen poročanja IAEA Varnostnemu svetu ZN.

Potrebno se je spopasti z izzivi današnjega časa Po mnenju strokovnjakov pa je NPT sedaj potrebno nujno revidirati, če se želi uspešno spopasti z izzivi današnjega časa - širjenjem orožja v Severni Koreji, Iranu in Siriji. ZDA morajo pri tem prevzeti vodilno vlogo in podpreti legitimnost pogodbe ter celotnega režima neširjenja orožja, prav tako pa tudi razkriti svoje zaloge orožja, še menijo strokovnjaki. Bližajoč se odhod ameriškega predsednika Georgea Busha je sicer oživil upanja, da bi novo ameriško vodstvo lahko podprlo NPT.

NPT je po besedah izvršnega direktorja Združenja za nadzor orožja v Washingtonu Daryla Kimballa namreč ustvarila svet držav z in brez jedrskega orožja, ki ne more vztrajati neomejeno dolgo. "Jedrsko orožje je nevarno ne glede na to, kdo ga poseduje," je še dejal Kimball.

Ne spreglejte