SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

16. teden: Gotovina in Markač v zapor, Čermak na prostost

1

termometer

Pregled tedna od 11. do 17. aprila.

Hrvaška je osupnila ob razsodbi haaškega sodišča, ki je hrvaška generala Anteja Gotovino in Mladena Markača obsodilo na dolgoletno zaporno kazen zaradi vojnih zločinov. Hrvaška javnost je bila namreč prepričana, da bo sodba oprostilna, a je takšno razsodbo dočakal le general Ivan Čermak. Odločitev haaškega sodišča je na Hrvaškem sprožila množične proteste.

Spopadi med vojaki Moamerja Gadafija in uporniki še kar trajajo, mednarodna skupnost pa medtem skuša najti način, kako jih končati. Jasno je namreč postalo, da ne bo miru, dokler je Gadafi na oblasti, ta pa ne kaže nobenih namer, da bi odstopil. Razpletel pa se je konflikt v Slonokoščeni obali, kjer so aretirali nekdanjega predsednika, ki po izgubljenih volitvah ni želel odstopiti.

Na Japonskem so priznali, da so razsežnosti nesreče v Fukušimi veliko večje in resnejše, kot so sprva predvidevali, in nesrečo izenačili s tisto v Černobilu. Operater japonske nuklearke, podjetje Tepco, pa pričakuje, da bodo uspeli razmere v poškodovani elektrarni stabilizirati v devetih mesecih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin