Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 12. 2012,
12.35

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 31. 12. 2012, 12.35

8 let, 5 mesecev

ZNP: Odziv uredništva Kanala A je aroganten, žaljiv in manipulativen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Uredništvo Kanala A se je na poziv Združenja novinarjev in publicistov glede transparenta "Vsi politiki marš v Barbara rov" odzvalo skrajno arogantno, žaljivo in manipulativno, so zapisali v ZNP-ju.

V pozivu so v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) pozvali, naj bo uredništvo Kanala A pri svojem delu zelo pazljivo, da se njihovega poročanja ne bo razumelo kot spodbujanje ali odobravanje nasilja.

V ZNP-ju poudarjajo, da v pozivu Kanala A niso "neposredno obtožili storitve kaznivih dejanj", ampak so navedli, da gre pri transparentu "Vsi politiki marš v Barbara rov" glede na kontekst za poziv k poboju, kar je kaznivo dejanje po 297. členu Kazenskega zakonika RS (javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti), zato so policijo in tožilstvo pozvali k ukrepanju. "Uredništvu oddaje Svet na Kanalu A pa smo očitali, da je omenjeni transparent brez zadržkov omenila voditeljica oddaje, ne da bi pri tem kakorkoli problematizirala vsebino," so še zapisali v ZNP-ju v izjavi za javnost.

Kot dodajajo v ZNP-ju, se takšno poročanje zdi sporno tudi uradu Varuha človekovih pravic RS, kjer so za revijo Reporter med drugim izjavili: "Poročanje voditeljice oddaje Svet na Kanalu A dne 21. decembra, ko naj bi bil v oddaji prikazan transparent 'Politiki marš v Barbara rov', ni bilo pospremljeno z ustreznim komentarjem o neprimernosti napisa. Pri poročanju novinarjev se zato postavlja predvsem vprašanje, ali ravnajo strokovno in v skladu z etičnimi načeli, kot jih določa etični kodeks novinarjev."

Ne spreglejte