Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 7. 2011,
16.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kongres

Sobota, 16. 7. 2011, 16.41

8 let

Žnidaršiču polni mandat na čelu nove stranke DSD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na prvem kongresu Demokratične stranke dela (DSD) so delegati izvolili Franca Žnidaršiča za predsednika stranke za štiriletni mandat.

Prav tako so izvolili tri podpredsednike stranke, spremenili statut, s čimer je stranka dobila še svet in člane sveta, je po koncu kongresa povedal Žnidaršič.

Stranka se bo udeležila državnozborskih volitev

Kongresa se po je po Žnidaršičevih besedah udeležilo 136 od 200 povabljenih delegatov, kar predsednik stranke ocenjuje kot dobro udeležbo glede na obdobje. Žnidaršiča so izvolili kot predsednika stranke, medtem ko jo je preteklo leto vodil kot začasni predsednik.

Do konca leta nameravajo po državi postavili mrežo, ki "jo nova stranka mora imeti, če hoče kandidirati na naslednjih državnozborskih volitvah," je dejal Žnidaršič in zatrdil, da se bo stranka teh volitev udeležila ne glede na to, ali bodo redne ali predčasne.

"Zaposleni naj odločajo o tem, kakšna bo prihodnost"

Na volitvah namerava stranka natopiti samostojno. "Naš program ima v centru pozornosti delo, znanje, sposobnosti, višje vrednotenje dela, pravičnejšo delitev rezultatov dela, pravno državo in ohranitev socialne države ter solidarnosti med generacijami," pravi Žnidaršič.

V stranki bo besedah Žnidaršiča smatrajo, da je "treba spraviti v organe odločanja v državi predvsem zaposlene, ki naj soodločajo o tem, kako bodo živeli in kakšna bo naša skupna prihodnost".

"Ne ustvarjamo si utvar"

"Mi smo danes ocenili, da so zveneča imena vsi delegati, ki so prišli na kongres," je dejal. Ob tem si ne ustvarjajo utvar, da bodo zmagali na naslednjih volitvah, vendar pa "bo stranka gotovo sposobna prispevati svoj ustvarjalni delež k temu, da bi prišlo do boljših odločitev v korist vsega ljudstva".

Sicer na kongresu o samih volitvah niso govorili. Dogovorili so se, da bodo najprej proučili in dopolnili program ter skristalizirali rešitve, ki bodo nared za volitve.

"Dobrih kandidatov ne bomo izpostavljali"

Poudarja, da že imajo kar nekaj kandidatov za naslednje državnozborske volitve, vendar njihovih imen ne želijo sporočati javnost zato, ker "je v našem političnem življenju način, da se vsakega iz politične konkurence poskuša diskvalificirati".

Zato svojih "dobrih kandidatov nočejo izpostavljati", jih pa bodo pravočasno predstavili javnosti.

Stranka ima 1200 članov

Stranka skupno šteje nekaj čez 1200 članov. Na ravni mestnih občin in občinskih organizacij ima stranka izpostave v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Celju, Brežicah, Trebnjem, Zagorju, Trbovljah in na Jesenicah. Poleti pa bodo stranko ustanovili še v Novem mestu, Novi Gorici, Piranu, Kranju in Ravnah na Koroškem.

Stranko so ustanovili 31. julija lani v Trebnjem, kasneje so njen sedež prestavili v Ljubljano. Sprva se je imenovala Demokratična stranka dela in solidarnosti, nato so se preimenovali v zgolj Demokratično stranko dela.

Ne spreglejte