SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znani Slovenci na sprejemu pri veleposlaniku ZDA (foto)

1

termometer

 | Foto:
Včeraj zvečer je veleposlanik ZDA v Sloveniji Brent Hartley v svoji rezidenci sprejel nekdanje udeležence izmenjav med Slovenijo in ZDA.

Ob 50. obletnici Fulbrightovega programa v Sloveniji in 75. obletnici začetka mednarodnih izmenjav z Združenimi državami Amerike sta zbrane na sprejemu nagovorila ameriški veleposlanik Brent Hartley in slovenski predsednik vlade Miro Cerar, tudi sam nekdanji udeleženec programa Fulbright. Od leta 1965 se je v ZDA v okviru programov izobraževalo več kot 700 Slovencev. Med njimi je mnogo znanih Slovencev: vrhunski znanstveniki, raziskovalci, kulturniki, pravniki, rektorji univerz, zdravniki, novinarji in predstavniki nevladnih organizacij.

Veleposlanik Hartley se je udeležencem izmenjav zahvalil za njihov prispevek. "Vemo, da pri teh izmenjavah ne gre le za akademski ali poklicni uspeh, ampak za izmenjavo znanja, vzpostavljanje medsebojnega spoštovanja, spodbujanje medkulturnega dialoga in razvijanje inovacij, da so v korist bližnjih. Z vlaganjem v Slovenijo smo vlagali v vas, da ste pomagali prinesti mir in razumevanje med kulturami. Vi lahko ustvarite prihodnost upanja, miru in blagostanja," je dejal Hartley.

Miro Cerar je v svojem nagovoru spomnil na sočutje, iz katerega je William Fulbright pri ustanavljanju programa izmenjav izhajal. "Trdno je stal za dejstvom, da znanje promovira strpnost in razumevanje med ljudmi." Poudaril je, da je razumevanje svojih sosedov edina pot, ki izbere diplomacijo pred vojno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin