Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 10. 2010,
11.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 10. 2010, 11.11

8 let

Zgodbe iz Vegrada: "Saj nismo prišli v Slovenijo krast"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Delavci Vegrada so v zadnjih mesecih dobili tako malo denarja, da trpijo njihove družine. Ne razumejo, zakaj morajo za preživetje dobivati humanitarno pomoč, če so ves čas delali.

"Kako nimaš za ekskurzijo, saj tvoj oče dela v Sloveniji?" Kemal Česurović je iz Tuzle v Slovenijo prišel pred petimi leti in nima stalnega dovoljenja za bivanje, zato ne more dobiti socialne podpore. Za Vegrad je delal na gradbiščih po vseh večjih slovenskih mestih. "Pri nas so plače od 450 do 500 evrov in že to je bilo le za preživetje. Od novega leta pa dobivamo le občasno, po 100, 150, 200 evrov. Če ne bi bilo Rdečega križa in Karitasa, bi bili lačni. Še dobro, da imam v Tuzli dve kravi, da lahko žena plača vsaj tekoče stroške. Najbolj žalostno je, da moja hčerka ni mogla na ekskurzijo v Sarajevo, učitelj pa jo je spraševal: "Kako nimaš za ekskurzijo, saj tvoj oče dela v Sloveniji?" Nobenemu sokrajanu ne bi svetoval, naj pride delat v Slovenijo."

"Kazen za prometni prekršek sem moral odslužiti z družbeno koristnim delom" Adil Paloš iz Kalesije je v Slovenijo prišel leta 1981, ko je bil star 17 let. Nekaj mesecev je delal v Gorenju, odtlej je v Vegradu. "Imam petčlansko družino, pa ne morem plačati niti položnic. Vegrad mi je trgal anuitete za kredit, ki sem ga vzel za avtomobilsko zavarovanje, niso pa plačali banki. Štirikrat po 45 evrov. Zdaj pa mi banka pošilja položnice. Enkrat sem naredil prometni prekršek, izsilil sem prednost. Ker nisem imel denarja za plačilo kazni, sem moral opraviti 10 dni družbeno koristnega dela. Vrtnarija, grabljenje listov, košenje trave. Nič ne rečem, sam sem kriv, a če bi imel plačo, bi plačal. Tudi dolgove, ki se mi nabirajo zaradi neplačanih položnic, bom verjetno moral odslužiti tako. Kar se zdaj dogaja v Sloveniji, se ne dogaja nikjer na svetu. To je katastrofa."

"Imam tri otroke, ki jih ne morem nahraniti" Željko Čutić je iz Gračanice v Slovenijo prišel leta 74. Živi v Celju, za Vegrad pa dela 5 let. "Imam tri otroke, ki jih ne morem nahraniti. Hoditi moram na Karitas, kar je sramota. Zadnji dve leti mi plač niso nakazovali redno. Nekajkrat sem po 200, 300 evrov dobil tudi na roke."

"Ker nimam plače, hčerka ni mogla na fakulteto" Makalić nam ni želel povedati svojega osebnega imena. V Sloveniji in na Vegradu je od leta 1984. "Na začetku je bilo to dobro podjetje, vsi smo bili zadovoljni. Zadnje leto pa dobivamo nakazila po 50, 70, 240 evrov, da sploh ne veš, kaj je kaj. Od maja sem dobil 300 evrov. Ker nimam dovolj denarja, se hčerka ni mogla vpisati na fakulteto. Žalostno je, da vlada ni naredila nič. Saj nismo prišli v Slovenijo krast."

"Govorili so, da bo Slovenija nova Švica, zdaj pa samo 'švicamo'" Dragan Nastić iz Bijelijne je v Slovenijo prišel leta 1974. Živi v Šoštanju, za Vegrad dela 16 let, do upokojitve mu manjka še 5 let. "Kar se dogaja, je umor družin. Letos prvič nismo šli na počitnice. Do letošnjega leta je bilo v redu. Na roko so nam plačali samo enkrat, 200 evrov. Zdaj pa moramo hoditi na Karitas in Rdeči križ. Ne vem, ali je to Evropska unija. Govorili so, da bo Slovenija nova Švica, zdaj pa samo 'švicamo', denarja pa ne dobimo."

"Bojim se, da mi bodo odklopili elektriko" Tilen Žgajner iz Slovenj Gradca dela v Vegradu 6 let, trenutno kot podizvajalec v Termoelektrarni Šoštanj sesa prah. "Plače so bile do lanskega leta redne, nato pa kar smo pač dobili. Enkrat nam je šef razdelil vsakemu po 200 evrov na roko. Zadnje leto s tem, kar dobim, komaj plačam račune, zavarovanje, stanovanje in stroške avtomobila. Bojim se, da mi bodo odklopili elektriko."

Ne spreglejte