Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 8. 2011,
14.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

predčasne volitve

Četrtek, 18. 8. 2011, 14.29

8 let

Zelo majhna možnost za uspeh Pahorjevega scenarija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Možnost, da bo premier Borut Pahor preživel s predlogom novih ministrov in nanj vezano zaupnico, je zelo majhna. Kaže, da mu bo zmanjkal en poslanec.

Pahor za preživetje svoje vlade potrebuje vsaj 46 poslancev, ki bodo podprli nove ministre in mu izglasovali zaupnico. SDS proti "rezervnim igralcem" Že zdaj Pahorju podporo odrekata SDS in SLS, verjetno pa mu jo bosta tudi Zares in DeSUS. Skupaj imajo 45 poslancev. "Slovenija potrebuje zamenjavo porazno neučinkovite in škodljive Pahorjeve 'reprezentance', ne pa njeno dopolnjevanje z 'rezervnimi igralci'," meni vodja poslancev SDS Jože Tanko. Ponovil je, da so predčasne volitve najučinkovitejši protikrizni ukrep in "stanejo le polovico toliko kot znaša dnevna zadolžitev Pahorjeve vlade".

Tudi poslanci SLS kandidatov za ministre ne bodo podprli ne glede na to, kdo bodo, je napovedal vodja te poslanske skupine Jakob Presečnik. "Zapolnitev ministrskih stolčkov morajo podpreti tisti, ki menijo, da mora vlada ostati do konca mandata," je dejal.

Juri: To bi bilo nedosledno Vodja poslanske skupine Zares Franco Juri je poudaril, da bodo dokončno odločitev sprejeli, ko bodo videli, kdo so kandidati. Vendar priznava, da bi bilo "nedosledno", če bi jih podprli. "Zahtevali smo temeljito rekonstrukcijo vlade, torej na čelu s premierjem," je dejal in dodal, da bi bila druga zgodba, če bi imeli predlog tudi za novega mandatarja.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec ne želi prejudicirati odločitev organov stranke, ki se bodo na to temo sestajali v prihodnjih tednih. "Če pa me vprašate za moje osebno mnenje, pa ne bi podprl tega predloga, saj bi bilo to nadaljevanje agonije. In kakor sem se neformalno pogovarjal, se tudi v stranki nagibajo k temu mnenju," je dejal Erjavec.

Jelinčič: Moramo videti, koga bo predlagal Če bodo odločitve strank šle v tej smeri in jih bodo poslanci spoštovali, Pahor nima dovolj poslanskih glasov za potrditev zaupnice. Kljub temu da obstaja možnost, da se bodo vladnima strankama SD in LDS pridružili poslanci SNS in nepovezani poslanci.

"Seveda obstaja možnost, zakaj ne," je odgovoril vodja poslanske skupine in predsednik SNS Zmago Jelinčič. "Moramo videti, koga bo predlagal. Upam, da bo to storil čim prej," je dodal.

Vodja nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič je dejal, da bodo sestanek na to temo imeli v torek. "Možnost obstaja, ne morem pa je potrditi," je dodal.

In tudi če se jim pridružita predstavnika italijanske in madžarske narodne skupnosti Roberto Battelli in Laslo Gönz, za uspeh Pahorjeve zaupnice zmanjka en glas.

Ne spreglejte