Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2013,
13.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zdravstvo Novo mesto

Torek, 5. 3. 2013, 13.05

8 let

Zdravstveni dom Novo mesto zadnjih pet let posluje uspešno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Zdravstvenem domu Novo mesto, kjer po večletni izgubi zadnjih pet let poslujejo pozitivno, so lani ustvarili skoraj 640.000 evrov presežka prihodkov nad odhodki.

Program zdravstvenih storitev so presegli za dobrih pet odstotkov, hkrati pa so obogatili svojo dejavnost in razvili nove programe, so danes sporočili iz omenjene zdravstvene ustanove.

Poslovanje zaznamovalo gospodarska kriza in varčevanje Po besedah direktorice novomeškega zdravstvenega doma Milene Kramar Zupan so njihovo lansko poslovanje močno zaznamovali gospodarska kriza in varčevalni ukrepi. Javna zavarovalnica, ki zdravstvenim domovom tri leta zapored znižuje cene zdravstvenih storitev za tri odstotke, je pri nekaterih programih sredstva znižala še za več, zdravstveni domovi pa morajo tako z manj denarja narediti več, opozarja.

Posledično so v Novem mestu vse napore vložili v pridobivanje dodatnega denarja, razvijanje novih programov in širitev že obstoječih. Hkrati so na račun storitev medicine dela, dispanzerja za žene, zobotehnike in oralne kirurgije okrepili delež tržnih prihodkov.

Z dodatnim kadrom nad nadure Za 18 odstotkov jim je uspelo znižati stroške za energente, laboratorijski material in zdravila, z zaposlitvijo dodatnega kadra pa so nadure zmanjšali za skoraj 70 odstotkov. Zaposlili so 36 novih sodelavcev, med drugim 16 zdravnikov specialistov in tri zobozdravnike. Konec preteklega leta so imeli skupaj 280 zaposlenih, dodaja Kramar Zupanova.

Vozni park s še 4 vozili Med lanskimi naložbami, za katere so namenili skoraj milijon evrov, so prenovili zobozdravstveni laboratorij, medicino dela, prometa in športa, dve splošni ambulanti in dežurno zobozdravstveno ambulanto, med drugim pa so svoj vozni park okrepili s štirimi vozili ter zamenjali nekaj dotrajane medicinske opreme.

Čaka jih energetska sanacija Direktorica je med načrti kot glavno naložbo letos napovedala energetsko sanacijo zavoda s postavitvijo lastne kotlovnice, ureditvijo prezračevanja in pročelja stavbe. Za navedeni projekt bodo dobili 1,3 milijona evrov evropskega denarja, 0,7 milijona evrov pa bodo zagotovili sami.

Številne prenove Prenovili bodo še oddelka psihiatrije, kupili nov rentgenski aparat za slikanje pljuč in prenosni ultrazvok za urgenco, kupili avto za potrebe patronaže ter uredili invalidom prijaznejši dostop do zdravstvenega doma. Sicer pa njihova ustanova raste v vse večji regijski zdravstveni center, ki na enem mestu ponuja vse več zdravstvenih storitev, je povzela Kramar Zupanova. Med novostmi je napovedala skupnostno psihiatrično obravnavo na bolnikovem domu.

Ne spreglejte