Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Sreda,
28. 11. 2012,
13.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 28. 11. 2012, 13.40

8 let

Zdravil bo dovolj tudi decembra

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Lekarniški zbornici Slovenije so zagotovili, da dobava zdravil, kljub odmikom plačil, ne bo motena.

Na tiskovni konferenci je predsednik Lekarniške zbornice Slovenija Miran Golub povedal, da so bili danes obveščeni, da dobava zdravil, kljub zamiku plačil, ne bo motena. Lekarne namreč dobijo mesečna nakazila denarja na podlagi izstavljenih računov, ki imajo 30-dnevni rok plačila. Ker se račun izstavlja enkrat mesečno, se lahko zgodi tudi 45-dnevni zamik plačila. Ker decembra ZZZS ne bo mogel lekarnam plačati računov, so se te znašle v položaju, ko so jim veletrgovci grozili z blokado dostave zdravil.

Fakin se je dogovoril z veletrgovci Direktor ZZZS-ja Samo Fakin pa se je danes sestal z največjimi veletrgovci in se dogovoril, da bodo le ti, kljub neplačanim računom v decembru, nemoteno dobavljali zdravila. ZZZS se je zavezal, da bodo plačila izvedena že 2. 1. 2013.

Za zdravstvo moramo najti sistemsko rešitev V lekarnah je menda nemogoče iskati nove rezerve, saj so kadrovsko zdaj že podhranjeni, zaloge zdravil pa so tudi že optimirali. Zato kljub danes uspešno rešeni težavi lekarnarji opozarjajo, da je treba zadevo sistemsko rešiti, saj se tovrstno neplačevanje in zamik plačil ponavljata iz leta v leto: "Za celoten sistem zdravstva je treba najti sistemsko rešitev, saj so odhodki vsako leto višji od prihodkov," pravi predsednik lekarniške zbornice.

Zdravnik brez lekarne Poudarili pa so tudi, da je že zdaj veliko manjših lekarn na robu preživetja. Opozorili so na nevarnost, da bi se tovrstne lekarne začele zapirati, kar bi lahko povzročilo veliko škodo, zlasti v manjših krajih: "Zdravnik v nekem kraju brez lekarne ne pomeni veliko," je na nevarnost, ki preži manjšim lekarnarjem in prebivalcem manjših krajev, opozorila članica upravnega odbora LZS-ja in direktorica Javnega zavoda Lekarne Ptuj Darja Potočnik Benčič.

Lekarnarji varčujejo Lekarnarji pa so izpostavili tudi kadrovsko podhranjenost, saj le strokovni delavci lahko optimalno pomagajo prebivalcem in tako tudi veliko privarčujejo, ko s pravim nasvetom preprečijo marsikatero poznejšo težavo zaradi nepravilnega jemanja zdravil.

Varčevali pa naj bi tudi s predpisano količino zdravil. Po izračunih naj bi v Sloveniji letno zavrgli za okoli šest milijonov evrov zdravil. Zato bosta LZS in ZZZS ustanovila skupino, ki bo proučila, katera zdravila bi lahko dajali v manjših količinah, predvsem ko gre za draga zdravila. Zaradi tega razloga lekarniška zbornica pozdravlja uvedbo participacije: "Pomemben je predvsem vzgojni moment, ki ga uvedba participacije prinaša, in ne toliko denar, ki bi ga na ta način dobili," pravi predsednik lekarniške zbornice Miran Golub.

Ne spreglejte