Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 6. 2011,
8.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 30. 6. 2011, 8.34

8 let

"ZDA so zame najlepša in najboljša država na svetu"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Z maratonskim plavalcem Martinom Strelom smo se med njegovim kratkim postankom v Sloveniji pogovarjali o njegovem zadnjem projektu, načrtih za prihodnost in razlikah med domovino in ZDA.

Potem ko je preplaval Amazonko, posnel film in z njim osvojil tujino, se je Martin Strel že skorajda izselil iz Slovenije. Njegov zadnji projekt, plavanje po Velikem kanjonu, o katerem sicer ni želel veliko povedati, je v Sloveniji ostal praktično neopažen, a se s tem ne obremenjuje. Kot pravi, več kot dovolj pozornosti dobi od tujih medijev in nekdaj zavedni Dolenjec je odločen, da bo prej ali slej postal državljan ZDA. Slovenija ga namreč dolgočasi. Kot slišimo, zdaj večino časa preživite v ZDA? Da, večino časa sem tam, sicer pa veliko potujem. V Slovenijo pridem le zaradi poslovnih partnerjev, s katerimi sodelujem. Vaš zadnji podvig je bilo plavanje po Koloradu. Za kakšen projekt je pravzaprav šlo? Vse to boste lahko videli na televiziji. Konec avgusta bo premiera na ameriški televiziji. No, mi bi radi kaj več izvedeli že zdaj … Glejte, tega, kar sem se jaz odločil preplavati, ni preplaval še nihče. Če bi bilo preprosto, bi to naredili že številni Američani. Za takšen podvig potrebuješ res izjemno ekipo, veliko izkušenj in veliko znanja. Jaz o Velikem kanjonu vem skoraj vse.

Kako ste plavali?

Preplaval sem dele Velikega kanjona, ne vseh 400 kilometrov, kolikor je dolg. Bom pa verjetno tam snemal nov film, ki ga načrtujem za leto 2013, in takrat ga bom preplaval vsega. Zdaj smo snemali televizijske oddaje, "TV-šove", kot se reče. Snemali smo lepe dele, nevarne dele … Marsikdo bo presenečen nad tem, kar bo videl. Presenečen sem bil tudi sam, pa tudi znanstveniki, ki so delali z mano.

Zakaj?

Tukaj v Sloveniji mi je več zdravnikov reklo, da je to, kar počnem, nezdravo. Da ni dobro za sklepe, da ni dobro za srce, da ni dobro za križ. Nič od tega ni res. Zdaj me preiskuje sedem velikih strokovnjakov, vsak na svojem področju, in ne morejo verjeti, da pri svoji starosti tako dobro funkcioniram. Očitno to, kar delam, ni škodljivo, ampak zdravo. Seveda ne morejo vsi plavati tako kot jaz, vendarle pa je plavanje eden od najbolj zdravih športov.

Iz kakšnega razloga pa ste se odločili za plavanje v Velikem kanjonu?

Na pobudo ameriških medijev. Hoteli so me videti v Velikem kanjonu, videti, ali si to res upam narediti.

Potem ko so videli film Big River Man?

Tako je. Vse, kar se mi zdaj dogaja, je posledica filma.

Kolorado sicer velja za zelo nevarno reko …

To je ena od najnevarnejših rek na svetu. Je izjemno hladna, zaradi česar težko dihaš, pa tudi grlo tako nizkih temperatur ne more zdržati. Po enem tednu sem bil napol bolan, pa zdržim marsikaj. Potem je pa tukaj še visoka nadmorska višina, ki prav tako otežuje dihanje, in pa seveda divji tok reke, zaradi katerega je plavanje zelo naporno. Vendar – če bi bilo preprosto, bi to že zdavnaj opravili Američani. Drugi plavalci, svetovni prvaki, mi govorijo, da nikoli ne bi mogli plavati tako, kot plavam jaz. Kako plavam, pa ne povem nikomur. Uporabljam pripomočke, a ne nameravam razkriti, kakšne.

Kakšne projekte pa še načrtujete?

Kot sem že rekel, leta 2013 snemamo film v Velikem kanjonu. Prihodnje leto, 2012, pa bom v Kanadi. Šlo bo za zelo nevarno plavanje, je pa stvar močno ekološko obarvana, zato me je podprla tudi kanadska vlada oziroma država. Tudi za leto 2014 se pripravlja izjemno velika stvar, a o njej ne smem govoriti, ker bodo ljudje takoj uganili, za kaj gre. Dandanes je zamisel zelo draga stvar, je 50 odstotkov zgodbe. To, kar jaz delam, bi radi delali številni. Kličejo me iz Avstralije, Japonske, Kanade in me sprašujejo, kje bom plaval, a nikomur ne povem. Ko bom šel v akcijo, boste izvedeli.

Drugače pa tudi veliko predavam. Zdaj grem v Avstralijo, februarja pa bom predaval v Južni Afriki.

O čem pa predavate?

O čem … Predavam veliko stvari. Ekologijo, sem motivacijski govornik, predaval pa bom tudi o prehrani.

Vaše plavanje po Amazonki je bilo v Sloveniji v središču zanimanja medijev, medtem ko se o Koloradu skoraj ni pisalo …

So pa pisali drugi mediji, kot so BBC, New York Times, GQ ... Pišejo tisti, ki jih zanimam. Sam nikomur ne nosim ničesar na pladnju. Delam s tistimi, ki me pokličejo.

Slovenski mediji pa vas ne kličejo?

Saj kličejo, pridejo in napišejo novico, potem pa zanje ne obstajaš več. V Sloveniji lahko narediš karkoli, pa po 14 dneh ne zanimaš nikogar več. Ljudje te ne vidijo in zato sem se tudi umaknil.

Kako bi primerjali življenje v ZDA in v Sloveniji?

ZDA so zame najlepša in najboljša država na svetu, takšna, kot jo jaz poznam. Enajst mesecev sem živel v Nashvillu, zdaj sem pa v Phoenixu, v četrti Scottsdale. To je eden od najeminentnejših delov Arizone, celo Sarah Palin je svoji hčerki tam kupila hišo. Tudi sam razmišljam, da se bom ustalil – ali v Arizoni ali pa v Kaliforniji.

Kaj pa družina?

Sin me obiskuje, hčerka pa študira v New Yorku. Poročen nisem, živim, kakor hočem, s katerokoli hočem.

Ste že zaprosili za ameriško državljanstvo?

Ne še, mislim pa, da bom državljan ZDA postal do leta 2015.

Ne spreglejte