Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 6. 2008,
14.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 6. 2008, 14.38

8 let

Zbornik političnih neumnosti v aferi Sova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mednarodni škandal, ki ga je sprožil Anton Rop, ni afera Janša - Sanader. To je afera Rop - Podbregar, kamor se mora navsezadnje tudi vrniti," je pojasnil svetovalec predsednika vlade Lavrih.

Lavrih je v Reporterju dodal, da je prepričan, da tarča afere ni samo predsednik vlade Janez Janša, ampak ugled celotne države. "Predstavniki vlade so v letu 2005 in 2006 prejemali posamezne informacije, ki so nakazovale na nepravilnosti v delovanju Sove," je pojasnil Lavrih in dodal, da se je zato vlada odločila razmere v Sovi preveriti s posebno delovno skupino. Nervozen odziv komisije Po njegovih besedah se je parlamentarna komisija za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb na ustanovitev posebne delovne skupine odzvala nervozno. Zatrdil je tudi, da so nekateri posamezniki v Sovi že v začetku začutili, da bi vladna delovna skupina lahko opravila resen pregled poslovanja agencije in odkrila nezakonitosti ali nepravilnosti.

Zloraba tajne službe v politične namene

"Zato so v medije začeli dozirati informacije in dezinformacije o delu vladne delovne skupine, verjetno upajoč, da bo to delo vladne delovne skupine zaustavilo ali vsaj močno oviralo," je poudaril Lavrih in dodal, da je bil "višek teh destruktivnih naporov internacionalizacija zadeve z razkritjem skupne tajne lokacije z nemško tajno službo BND na Slovenski 55 v Ljubljani".

Po mnenju Lavriha je zadnji, kronski dokaz o hudi zlorabi tajne službe v politične namene nehote podal nekdanji predsednik vlade in sedanji poslanec SD Anton Rop s priznanjem, da ga je nekdanji direktor Sove seznanil z magnetogramom pogovora med predsednikom hrvaške vlade in tedanjim predsednikom največje opozicijske stranke Janezom Janšo.

Zakaj v Sovi ni drugega kot posnetek?

Rop bi namreč z opravičilom Janši sprožil logično vprašanje, "če ni bilo dogovarjanja o incidentih, zakaj potem seznanitev s pogovorom?" je prepričan svetovalec vlade. Po Lavrihovem mnenju je edini možen odgovor, da je do tega prišlo zato, ker je hotel direktor Sove seznaniti takratnega predsednika vlade s tem, kaj si o političnem vprašanju, ki lahko odloči o volitvah, nekaj dni pred volitvami misli vodja največje opozicijske stranke. "To pa ni nič drugega kot sprevrženo dejanje," je prepričan Lavrih.

"Zakaj je torej poslanec Anton Rop v prvih izjavah govoril, da je bil informiran, kasneje pa nerodno omenjal besede informiran, magnetogram in dokument? Zakaj v Sovi ni drugega kot posnetek? Magnetogram so spet izdelali šele na zahtevo delovne skupine. Zakaj v Sovi ni analitičnih izdelkov s tega posnetka?

Sova magnetogram uničila

Po njegovem mnenju je odgovor preprost: Sova je po izdelavi magnetograma ocenila, da posnetek ni pomemben za nacionalno varnost in da nima zakonite podlage za nadaljnjo obdelavo - in magnetogram uničila. Ker sta Janša in Sanader v posnetem pogovoru umirjala pregrete državne odnose, je še pojasnil Lavrih.

Gantar: Nikakor nisem nervozen Kot je prepričan predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Pavel Gantar, nekateri postopki v skupini niso bili zakonsko pokriti. Po njegovih besedah ima vlada sicer pravico in dolžnost nadzora nad agencijo, vendar pa v okviru njenih pristojnosti. "Če pa hodite noter, pregledujete dokumente, se pogovarjate z ljudmi ali jih celo zaslišujete, je pa to nekaj drugega," je še dodal.

Petek glede navedb Lavriha: Rop in Podbregar se bosta morala dogovoriti, kdo je naredil večjo napako

Poslanec in član komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Miro Petek (SDS) je povedal, da pisanje Lavriha v Reporterju ustreza vsem dejstvom; ustreza tistemu, kar je on osebno videl na Sovi oziroma kar je slišal od predstavnikov Sove in drugih povabljenih na komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Po mnenju Petka nervozo zaradi ustanovitve posebne delovne skupine potrjuje razvoj dogodkov. Kot je prepričan, je afera Sova nastala po eni strani zaradi tega, ker so se "nekaterim ljudem odvzeli privilegiji", po drugi strani pa zato, ker so v opoziciji nameravali s to "inscenirano afero" rušiti vlado.

"Sova je bila zlorabljena v politične namene" Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je bila po besedah Petka v času, ko je poslanec SD Anton Rop priznal, da ga je nekdanji direktor Sove seznanil z magnetogramom pogovora Ivom Sanaderjem in Janezom Janšo, zlorabljena v politične namene. "In tu se bosta morala Rop in Podbregar dogovoriti, kdo je naredil večjo napako," je povedal poslanec SDS.

Magnetogram ni bil varnostno pomembna informacija Pojasnil je, da so na pogovorih od predstavnikov Sove natančno izvedeli, kako poteka ta postopek. Kot je dejal, magnetogram ni bil varnostno pomembna informacija, zato bi moral biti enostavno uničen.

Kot pravi Petek, je nato magnetogram po "ustaljenih poteh" prišel do nekdanjega direktorja Sove Iztoka Podbregarja, on pa je o tem obvestil Ropa. "Rop pa očitno ni dobro slišal oziroma je slišal tisto, kar je hotel slišati," je pojasnil.

"Vse je bilo v funkciji tega, da bi se vlado očrnilo tik pred predsedovanjem Evropski uniji" Petek je prepričan, da so nekaj dni pred volitvami hoteli vedeti, kako o Piranskem zalivu razmišlja vodja opozicije. To je bil po njegovih besedah prvovrstni politični škandal. "Vse, kar se je dogajalo okoli Sove, je bilo po Petkovo v funkciji tega, da bi se vlado očrnilo tik pred predsedovanjem Evropski uniji. To je bil pač eden od poskusov, da bi vlado zrušili," je prepričan.

"In ker se to ni zgodilo in ker so tudi opozicijski poslanci videli, da Ropa ne morejo rešiti, saj Rop pač v svojih izjavah ni govoril resnice, smo na razpravo o poročilo o dogajanju v Sovi čakali 4 mesece," je še povedal Petek. In še tedaj je bila seja po njegovih besedah prekinjena, ker je komisija ponovno šla poslušat posnetek pogovora.

Ne spreglejte