Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 10. 2010,
18.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 10. 2010, 18.51

8 let

Žbogar med obiskom v Italiji tudi o težavah slovenske manjšine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zunanji minister Samuel Žbogar se je med delovnim obiskom v Italiji v Trstu sešel s predstavniki slovenske manjšine. V ospredju pogovorov so bila odprta vprašanja, s katerimi se sooča manjšina.

Še posebej so se posvetili financiranju manjšine, glede katerega bo po besedah Žbogarja v sodelovanju z Italijo treba najti trajnejšo rešitev. Žbogar je medijem po pogovorih s predstavniki manjšine še povedal, da so govorili tudi o vprašanju šolstva, vidljivosti televizijskih programov v slovenskem jeziku in Slovenskem stalnem gledališču v Trstu.

O odprtih vprašanjih obveščen tudi Berlusconi Na najpomembnejša odprta vprašanja slovenske manjšine sta predsednika krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji, Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Rudi Pavšič in Svet slovenskih organizacij (SSO) Drago Štoka v pismu opozorila tudi italijanskega premiera Silvia Berlusconija.

Zadovoljstvo nad pozornostjo do vprašanj manjšine Srečanja z Žbogarjem so se poleg Pavšiča in Štoke udeležili še senatorka Tamara Blažina ter deželna poslanca v parlamentu Furlanije-Julijske krajine (FJK) Igor Gabrovec in Igor Kocijančič. Senatorka Blažina je po srečanju izrazila zadovoljstvo nad večjo pozornostjo Slovenije do vprašanj slovenske manjšine v Italiji.

Žbogar: Seaway dokaz, da meja ni več Minister je obisk v Italiji začel v Tržiču, kjer je nedavno začelo delovati slovensko navtično podjetje Seaway. Ob srečanju z lastnikom podjetja Japcem Jakopinom je Žbogar izrazil ponos, da slovenska podjetja tudi na ta način dokazujejo, da meja več ni in da ima Slovenija podjetja, ki imajo tehnologijo, ki gledajo v prihodnost in ki bodo verjetno nosilke razvoja Slovenije v prihodnje.

"Zaradi tega je prav, da se jih podpre tudi na ta način, da jih obiščem in vidim, kakšno podporo lahko nudi zunanje ministrstvo," je pojasnil minister, ki si je podjetje ogledal v spremstvu generalne konzulke Slovenije v Trstu Vlaste Valenčič Pelikan in predstavnika zunanjega ministrstva Zorka Pelikana.

O povezovanju gospodarskih in finančnih ustanov Žbogar se je nato v Trstu na delovnem sešel s predstavniki gospodarskega foruma Slovencev v Italiji. Govorili so predvsem o možnosti krepitve povezovanja gospodarskih in finančnih ustanov Slovencev v Italiji s sorodnimi ustanovami in podjetji v Sloveniji, kjer Žbogar vidi veliko prihodnosti. Ministra sicer veseli trdna zaslomba, ki jo imajo Slovenci v Italiji v svojih gospodarskih organizacijah in združenjih, saj je na ta način lahko močnejša, samozavestna in tudi bolj samostojna.

Po srečanju s predstavniki manjšine pa se je Žbogar udeležil odkritja spominske plošče družini narodnega heroja Pinka Tomažiča na pročelju prenovljene Tomažičeve vile v Trstu. To zgradbo jo je Slovenija kupila in dala preurediti v rezidenco slovenskega generalnega konzula oziroma generalne konzulke. "Posebej me veseli in toplo mi je pri srcu, da Slovenija tudi na ta način, z nakupom in prenovo te stavbe pomembne slovenske družine v Trstu, potrjuje svojo prisotnost v Trstu in Furlaniji-Julijski krajini," je še dejal minister.

Ne spreglejte