Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 7. 2008,
15.09

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 7. 2008, 15.09

8 let, 5 mesecev

Zavod 25. junij zaskrbljen pred srečanjem Rupel-Jandroković

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Zavod 25. junij je v luči torkovega srečanja zunanjega ministra Dimitrija Rupla z njegovim hrvaškim kolegom Gordanom Jandrokovićem izrazil zaskrbljenost.

V Zavodu so zaskrbljeni, da bi slovenska diplomacija nadaljevala z napačnimi potezami, ko gre za reševanje mejnih vprašanj s Hrvaško. Kot je povedal direktor zavoda Marjan Podobnik, so danes tudi znova izrazili nasprotovanje slovenskim izhodiščem za reševanje mejnih vprašanj s Hrvaško pred morebitno tretjo stranjo. "Rupel naj da možnost novi vladi" Če bo torkovo srečanje zunanjih ministrov Slovenije in Hrvaške pomenilo nadaljevanje dogovarjanja o potrditvi teh izhodišč, bi bilo to lahko nepopravljivo za Slovenijo, saj bi lahko pomenilo izgubo neomejenega dostopa na odprto morje, je poudaril Podobnik. Zato so v zavodu pozvali Rupla, naj se tik pred volitvami odreče nadaljnjim potezam in da možnost novemu sestavu parlamenta in vlade.

V zavodu so Rupla sicer pozvali, naj upošteva ugotovitve podskupine zgodovinarjev in drugih strokovnjakov. Ti so namreč po navedbah Podobnika enotno povedali, kaj je bilo ob osamosvojitvi slovensko in kakšne so bile enostranske poteze Hrvaške. Enotna ocena podskupine pa je tudi, da se o nesporno slovenskem ozemlju in morju nihče nima pravice pogajati in tudi ne more biti predmet mednarodne arbitraže, je dodal.

"Ne bomo pristali, da se nam jemlje naše ozemlje in morje" Če pa bi se slovenska in hrvaška vlada pod mizo dogovarjali za rešitev, ki je za Slovenijo nesprejemljiva in škodljiva, bodo v zavodu po besedah Podobnika storili vse, kar je v njihovi moči, za preprečitev nepopravljivih posledic za Slovenijo, vključno z možnostjo referenduma o vstopu Hrvaške v Evropsko unijo hkrati z letošnjimi volitvami. Podobnik je sicer ponovil, da v zavodu podpirajo vstop Hrvaške v EU, ne bodo pa pristali, "da se nam jemlje naše ozemlje in morje".

Zavod 25. junij je na današnji novinarski konferenci tudi predstavil možno osnovno vsebino za sklic izredne seje državnega zbora o odprtih vprašanjih s Hrvaško. Pri tem gre za ugotovitve podskupine zgodovinarjev in drugih strokovnjakov, pa tudi za predlog resolucije o meji s Hrvaško, ki so jo že večkrat poskušali podati v obravnavo DZ. V prihodnjih dneh se bodo tako v zavodu poskušali sestati z vsemi poslanskimi skupinami in samostojnimi poslanci ter zbrati potrebno število podpisov za sklic izredne seje DZ.

"Stališča zgodovinarjev se ignorirajo" Sicer pa sta po besedah Podobnika Peter Pavel Klasinc in Duša Krnel Umek izrazila zaprepadenost ob tem, kako se politika obnaša do strokovnih skupin, ki jih je sama oblikovala. Kot sta poudarila po navedbah Podobnika, se namreč stališča, do katerih je podskupina zgodovinarjev in strokovnjakov prišla enotno, preprosto ignorirajo.

Ne spreglejte