Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 3. 2008,
10.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 3. 2008, 10.11

8 let

Zavetišče za brezdomce kmalu tudi v Kranju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Število brezdomcev se povečuje, zato so programi za pomoč vse bolj pomembni.

Letos bo prvo zavetišče za brezdomce dobila tudi Gorenjska, saj so se v Kranju začela pripravljanja dela za ureditev objekta Sejmišče 4, kjer bosta tudi ljudska kuhinja in center za odvisnosti, ki se zaradi stanovanjske gradnje morata izseliti iz objektov na Planini. Kot je pojasnila Mateja Prosen s Centra za socialno delo Kranj, se že od leta 2003 trudijo, da bi občina zagotovila sredstva za ureditev zavetišča za brezdomce, saj je kranjska občina ena redkih mestnih občin, ki zavetišča še nima. Ima pa registriranih 38 brezdomcev, ki iščejo pomoč socialnih delavcev, kar je le vrh ledene gore, dejanska številka je po mnenju Prosenove veliko višja.

Ena soba samo za ženske

V zavetišču bo prostora za največ 30 brezdomcev, pri čemer bo ena soba namenjena le ženskam, posebna soba pa bo opremljena tudi za invalide. Tako želijo v Centru za socialno delo Kranj zaobjeti čim širši spekter populacije brezdomcev. Med njimi so tudi ženske, čeprav je to v javnosti manj znano, saj ženske običajno takšne težave skrivajo. Raje prespijo pri svojcih ali prijateljih, kot da bi se o njih govorilo kot o brezdomkah. Ker v kranjskem zavetišču želijo pomagati tudi njim, bodo uredili posebno sobo s petimi ležišči, kjer bodo ženske imele nekaj več zasebnosti.

Prostor v zavetišču bodo, kot je prepričana Prosenova, brez težav zapolnili. Meni namreč, da bo v zavetišče, ki bo v bližini centra mesta in avtobusne ter železniške postaje, prišlo več brezdomcev tudi iz drugih delov Gorenjske. Na 30 ležišč pa je zavetišče omejeno zaradi same kapacitete stavbe, saj bo v njej deloval tudi center za odvisnike.

Zavetišče bo svoja vrata odprlo septembra

Prosenova je z rešitvijo za zavetišče kljub temu zelo zadovoljna. Upa, da bo zavetišče lahko čim prej začelo delovati, realno pa pričakuje, da bo svoja vrata odprlo septembra. Na mestni občini Kranj so nekoliko bolj optimistični. Podžupan Igor Velov meni, da bo projekt končan do poletja, ko bi moral objekt začeti funkcionirati.

Pripravljalna dela za gradnjo so se pričela ta mesec, hitreje pa bodo stekla sedaj, ko je bil sprejet letošnji občinski proračun, v katerem je za ureditev Sejmišča 4 predvidenih 750.000 evrov, je prepričan kranjski župan Damijan Perne, ki upa, da se bo čim prej videlo, da na objektu potekajo dela. Minuli teden so si predstavniki občine z nadzornikom in izvajalcem del že ogledali, ali so kakšna dela morebiti nepotrebna in bi se pri njih dalo privarčevati.

Celotna ureditev objekta je vredna 1,4 milijona evrov, vendar je vanj vključena tudi obnova stopnic na Pungert in parkirišče. 733.479 evrov je kranjska občina v ta namen že dobila z razpisa za obnovo mestnega jedra, kandidirala pa je tudi za sredstva iz razpisa Razvoj regij.

Brezdomcem bodo pomagali tudi pri urejanju stisk in težavs Brezdomcem pa v zavetišču ne bodo nudili le prenočišča, ampak tudi možnosti vzdrževanja osebne higiene, zagotovitev toaletnih potrebščin, obleke in obutve ter pomoč pri urejanju osebnih stisk in težav. Cilji zavetišča za brezdomce bodo nastanitev z namenom izboljšanja trenutne situacije z možnostjo kasnejšega prehoda v dom upokojencev ali posebni socialno varstveni zavod, nudenje osebne pomoči v smislu urejanja statusa, dokumentov, dohodkov, stikov s sorodniki, iskanja zaposlitve ter aktivno preživljanje prostega časa in druženje.

Na Sejmišče pa se bosta preselila tudi razdelilnica hrane oziroma ljudska kuhinja, kjer bodo vsak dan zagotavljali 50 toplih obrokov, in center za odvisnike, ki sta zaenkrat na Planini, vendar se bosta morala iz sedanji prostorov zaradi predvidene stanovanjske gradnje izseliti. Razdelilnica hrane se bo morala zaradi predvidene rušitve stavbe na Planini za nekaj mesecev začasno celo preseliti v kontejnerje.

Center za odvisnike s stanovanjsko skupino bo od dela za brezdomce tudi fizično ločen, saj gre za raznolika programa. Center bo deloval na 276 kvadratnih metrih, v mansardi pa bo stanovanjska skupina na 96 kvadratnih metrih, kar pomeni pet sob in skupen dnevni prostor za družinsko in skupinsko terapijo ter za razne dnevne aktivnosti in prireditve.

Ne spreglejte