Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
18.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 18.08

8 let

Zares: Pahor se je postavil na stran Brezigarjeve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V stranki Zares menijo, da se je premier Borut Pahor z današnjimi izjavami postavil na stran generalne državne tožilke Barbare Brezigar in hkrati izrekel nezaupanje do pravosodnega ministra.

Pravosodni minister Aleš Zalar je navedel dovolj dokazil za nezakonito ravnanje generalne državne tožilke in ob takšnih ravnanjih bi morali najti pot, da Barbara Brezigar ne ostane več na tem mestu, je dejala vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem. Po mnenju Zaresa pa ne bi bilo treba za mnenje spraševati ustavnega sodišča. "Brez dvoma je šlo za nezakonito ravnanje" Pahor se je postavil na stran Brezigarjeve tudi v vsebinskem pogledu, hkrati pa s tem izrekel nezaupanje do ministra Zalarja, ki je že argumentiral njeno nezakonito ravnanje, in tudi do Zaresa, ki se z Zalarjem strinja, je dejala Zalokar Oražmova. V Zaresu po njenih besedah stojijo za ministrom Zalarjem in menijo, da je "brez dvoma prišlo do nezakonitega ravnanja".

Černač: Navadna politična gonja Odločitev vlade, da ustavno sodišče zaprosi za interpretacijsko odločbo glede zakona o državnem tožilstvu, kaže, da so bili vsi očitki zoper Brezigarjevo "navadna politična gonja", je v odzivu na omenjeno odločitev zapisal poslanec SDS Zvone Černač. Prepričan je tudi, da je minister Aleš Zalar izgubil vso verodostojnost in bi moral odstopiti.

Današnja odločitev vlado po njegovem postavlja v zelo čuden položaj. "Ustavno sodišče ni tisto, ki razlaga zakon, še najmanj pa njegove pravilnosti. Vlada je po 120/2 členu ustave vezana ne le na zakon, ampak tudi na ustavo. To pomeni, da bi moralo ustavno sodišče to zahtevo zavreči," je prepričan.

Jelinčič: Zalar ni mogel najti nobenega razloga za razrešitev Brezigarjeve Zalar ni mogel najti nobenega ustreznega razloga, da bi razrešil Brezigarjevo, zato je šel v zahtevo po interpretaciji zakona, je odločitev vlade komentiral vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič. Meni, da je Pahor potegnil pametno potezo, saj je prepustil zadevo strokovnemu premisleku.

SLS: Primarna naloga je odstavitev Brezigarjeve "Očitno zdajšnjemu vodji slovenskega pravosodja ni v interesu, da državno tožilstvo dela dobro, zakonito, strokovno in učinkovito, temveč je primarna naloga odstavitev generalne državne tožilke Barbare Brezigar," menijo v SLS. Prvi poskusi so se po njihovem mnenju "pokazali že s spornimi 'obveznimi navodili' tožilcem, ki si jih je omislil minister Zalar in tako poskušal vplivati na državno tožilstvo prek nižjestopenjskih tožilcev".

Kontič: To je presoja predsednika vlada "To je odločitev vlade, ki lahko predlaga razrešitev. In vlada je tista, ki lahko ustavi postopek razrešitve. To ni stvar državnega zbora niti poslanske skupine," je menil vodja poslanske skupine Bojan Kontič. Težko tudi komentira današnjo presojo premiera Boruta Pahorja, da nima razlogov za dvom v delo Brezigarjeve. Teh besed ni slišal, sicer pa je to presoja predsednika vlade, je še dodal.

Ne spreglejte