Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 5. 2008,
16.25

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 16. 5. 2008, 16.25

8 let, 5 mesecev

Zares meni, da si Cukjati zasluži nezaupnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Zares meni, da si predsednik državnega zbora France Cukjati zasluži glasovanje o "zaupnici".

Razlog so številne kršitve poslovnika, zlasti pri postopkih sklicevanja izredne seje parlamenta o predlogu za razpis referenduma o ukinitvi protikorupcijske komisije. Sklic izredne seje je bil vložen še pred 1. majem, v 15 dnevih bi morala biti sklicana seja, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani opozoril predsednik stranke Zares - nova politika Gregor Golobič.

"Strankarska zloraba funkcije predsednika parlamenta"

"Razmišljanja ostajajo aktualna o tem, ali bi vendarle veljajo, ne glede na to, kakšen bi bil razplet takšnega glasovanja, to strankarsko zlorabo funkcije predsednika parlamenta, kakršne nismo bili priča v nobenem sklicu v samostojni Sloveniji doslej, sankcionirati. S tem, da bi se izrekali o zaupnici oziroma razrešitvi takšnega predsednika parlamenta," je dejal Golobič.

Če pri svojih prihodnjih odločitvah predsednik parlamenta ne bo ravnal v skladu s poslovnikom, bodo v Zares razmislili, ali bi veljalo to konkretizirati na način glasovanja v parlamentu.

Zares ustanovil že več kot 60 lokalnih odborov

Golobič je napovedal skorajšnje oblikovanje vladnega programa, ustanovili so že volilni štab in več kot 60 lokalnih odborov stranke, prav tako so se uskladili o približno treh četrtinah kandidatov in kandidatkah. Imajo več kot 4000 članov. Za slovensko politiko bodo volitve pomenile pomemben preizkus predvsem glede tega, ali in kako bo zmogla na novo in zelo nedvoumno vzpostaviti svoj odnos do kapitala ter do vzpostavitve okoliščin za medijsko svobodo.

Kot slabo popotnico za slovensko politiko Golobič izpostavlja odklonilen odnos do njihovega predloga novele zakona o volilni kampanji, s katero bi prispevali k večji neodvisnosti politike od kapitala.

Je kazenski zakonik atentat na Lukendo?

Pred ponovnim odločanjem o novem kazenskem zakoniku Golobič pričakuje, da ga bo državni zbor zavrnil. Če bo uveljavljen, bo zakonik namreč po mnenju Golobiča pomenil "atentat na Lukendo", saj bo povzročil nove sodne zaostanke. Odnos vladajoče koalicije ter neupoštevanje načela delitve oblasti se po mnenju Golobiča kaže tudi pri napovedi sodniške stavke. Ta odnos ni pogojen z načelnimi pozicijami, temveč bolj z nekimi javnomnenjskimi predpostavkami, nadaljuje Golobič. Ker se zdi, da je sodna veja oblasti na javnomnenjskih lestvicah nizko, se demonstrira nek aroganten odnos, je med drugim prepričan.

Ne spreglejte