Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 1. 2013,
7.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

stavka zdravstvo policija javni sektor

Sreda, 23. 1. 2013, 7.01

8 let

Zaradi stavke v zdravstvu le nujne storitve, vrtci in šole večinoma zaprti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Stavko javnega sektorja, ki ponekod že od polnoči poteka v zdravstvenih in socialnih zavodih, policiji, vrtcih in šolah ter drugih delih javnega sektorja, bodo občutili tudi državljani.

Vrtci in šole bodo večinoma zaprti, v zdravstvu in socialnem skrbstvu bodo delali kot v času dežurstva. V večjih krajih bodo potekali tudi protestni shodi.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj ocenjuje, da bo v tretji splošni stavki javnega sektorja sodelovalo več kot 100.000 zaposlenih. Več tisoč javnih uslužbencev pa naj bi se udeležilo tudi protestnih shodov v 14 večjih mestih.

Klasična oblika stavke, da bi preprosto nehali delati, v javnem sektorju sicer praktično ni mogoča. Stavkajoči morajo namreč upoštevati omejitve, ki izhajajo iz predpisov, in morajo vrsto nalog, ko gre na primer za zagotavljanje varnosti ljudi in premoženja ali za mednarodne obveznosti, opravljati tudi v času stavke.

Zaprti vrtci in šole Vrtci in šole, v katerih so se odločili za stavko, so danes zaprti. V vrtce bodo starši v izrednih primerih in po predhodnem dogovoru z zaposlenimi otroke lahko pripeljali, a le v tisto skupino, v kateri se bo tisti dan zagotavljajo nujno varstvo. Zaprte bodo tudi šole. V primeru, da se bo kakšen otrok ta dan vseeno znašel pred njihovimi vrati, pa imajo sindikati na šolah navodila, kako ravnati.

V zdravstvu bodo stavko izvajali med 7. in 19. uro, delo bo potekalo po prazničnem oz. nedeljskem razporedu. Zagotavljali bodo vse, kar po zakonu morajo, torej nujno medicinsko pomoč, zdravstveno varstvo otrok, nosečnic in porodnic. Hospitalizirani bolniki pa stavke praviloma ne bodo občutili, razen morda izjemoma pri kakšnem načrtovanem posegu. V ambulantah so prenaročali bolnike, vendar ne tistih, ki so dolgo čakali na pregled. Zdravniški sindikat Fides se stavki ni pridružil.

Policisti stavkajo že dober teden dni Policijski sindikat Slovenije stavkovne aktivnosti izvaja že dober teden dni. Policisti opravljajo vse naloge, ki jih po zakonu morajo opravljati, ob tem pa so v postopkih temeljitejši; v postopkih, ki niso nujni za zagotavljanje varnosti, pa dogodek zgolj evidentirajo ali pa določenih opravil ne opravijo. Policijski sindikat sodeluje tudi v splošni stavki, Sindikat policistov Slovenije pa v nobeni.

Klasična stavka tudi v zaporih ni možna. Stavkali bodo, vendar bodo pri tem upoštevali vse omejitve, ki jih imajo. Opravljali bodo naloge, ki so potrebne za varovanje, najnujnejšo strokovno obravnavo in materialno ter zdravstveno oskrbo zapornikov. Ne bodo pa denimo opravljali oblik skupinskega dela, izobraževanja in prostočasnih aktivnosti zapornikov.

Gasilci delajo danes po nedeljskem urniku Na dan stavke bodo gasilci delali po nedeljskem urniku, stavkali pa bodo tako, da ne bodo ogrožena življenja. Šli bodo na vse intervencije, ko so ogrožena življenja državljanov, mednje med drugim sodijo prometne nesreče, razlitje nevarnih snovi, požari.

Stavko so ob polnoči na mejnem prehodu Obrežje začeli tudi cariniki, ki pa o tem, kako bodo ta dan izražali svoj protest, še ne želijo govoriti. Leta 2010 se je stavka na zunaj najbolj poznala prav pri njih, saj je na nekaterih mejnih prihodih zaradi temeljitega dela carinikov in policistov prihajalo do daljših kolon vozil. Stavko bodo izvajali v vseh carinskih uradih in njihovih organizacijskih enotah ter na Generalnem carinskem uradu.

Veterinarji za danes ustavili delo v klavnicah Stavki so se pridružili tudi v sindikatu veterinarjev, kjer pa bodo stavkali drugače kot pri prejšnjih stavkah. Prvič bodo namreč ustavili delo v klavnicah.

Centri za socialno delo bodo izvajali le nujne zadeve, in sicer prvo socialno pomoč, pomoč na domu ter programe, kjer izvajajo namestitveno dejavnost, kot so krizni centri, materinski domovi, varne hiše. Nemoteno bo delovala tudi interventna služba socialnega varstva. Odpadla pa bodo vsa svetovanja in dejavnosti, kjer ne gre za nujne zadeve.

Na upravnih enotah stavke ne bo. V konferenci sindikatov upravnih enot se za stavko niso odločili, čemur naj bi bil vzrok tudi strah. Po navedbah sindikalistov jim je sicer minister obljubljal, da nihče ne bo izgubil službe in da se bo mogoče povečala masa za plače. Ponekod v državnih organih se bodo zaposleni zbrali na zborih delavcev, del pa se jih bo nato priključil protestnim shodom, ki bodo po Sloveniji.

Zaprte nekatere kulturne ustanove, stavka tudi RTVS Sredini stavki javnega sektorja se bodo pridružili tudi nekateri javni zavodi, ki delujejo na področju kulture. V sredo bodo tako nekatere knjižnice zaprle vrata vseh ali le nekaterih svojih enot. Prav tako so predstave odpovedala nekatera gledališča, vrata pa bodo za javnost zaprli tudi nekateri muzeji in galerije, medtem ko bodo zaposleni stavkali na delovnih mestih.

Stavki so se pridružili tudi na Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Pripravili so skupno izjavo, ki jo bodo prebrali v informativnih oddajah. V poslovniku o izvedbi stavke so določili, da bodo v času stavke brez pooblastila stavkovnega odbora posredovali med drugim informacije o vremenu, prometu, elementarnih nesrečah, poteku stavke v javnem sektorju in zakonsko obvezne vsebine. O drugih vsebinah se bo stavkovni odbor usklajeval z vodstvom RTVS, odgovornimi uredniki in predstavniki stavkovnega odbora zaposlenih.

Ne spreglejte