Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 3. 2013,
7.19

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 31. 3. 2013, 7.19

8 let, 5 mesecev

Zaradi razmočenosti terena več plazov, podtalna voda ogrožala cela naselja (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Zaradi razmočenosti terena se je usulo več plazov. Podtalna voda je zalivala kleti in ceste. Gasilci so s protipoplavnimi vrečami pred podtalno vodo zaščitili več hiš, zlasti v Pomurju cela naselja.

Zaradi kombinacije visoke podzemne vode in povečane vodnatosti zalednih voda in vodotokov še vedno prihaja do razlivanj v ravninskem svetu Pomurja in Podravja. Reke Ledava, Ščavnica, Velika Krka in Pesnica se postopno umirjajo, manjši vodotoki na območju Pomurja-Kobiljski potok, Ivanševski potok, Črnec in drugi pa še poplavljajo. Poplavljajo tudi Ljubljanica na Ljubljanskem barju, Krka, Drava in Dravinja v spodnjem toku, pretežno na območjih pogostih poplav, so na Agenciji RS za okolje navedli na svoji spletni strani. Krka ter reke v vzhodni, osrednji in južni Sloveniji bodo ponoči še zmerno naraščale Krka ter reke v vzhodni, osrednji in južni Sloveniji bodo ponoči še zmerno naraščale, so napovedali. Ljubljanica bo v Mostah dosegla pretok 240 kubičnih metrov na sekundo, Krka v Podbočju pa okoli 300 kubičnih metrov na sekundo.

Zaradi poplavljenega cestišča je na cesti Zameško-Kostanjevica na Krki pri Malencah še vedno popolna zapora, navaja Prometno-informacijski center za državne ceste na svoji spletni strani.

Poplavljene površine ob rekah in na ravninskih predelih z visoko podzemno vodo zlasti v Pomurju in Podravju se bodo zadržale še v prvih dneh prihodnjega tedna, napovedujejo na Agenciji RS za okolje. Poplavljene površine Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo v prihodnjih dneh še nekoliko povečale.

V Kopru lahko morje zvečer poplavi nižje dele obale Ob slovenski obali bo zvečer še povišano plimovanje morja. Ob večerni plimi med 21. in eno uro lahko morje na mareografski postaji v Kopru preseže 295 centimetrov in ob tem poplavi nižje dele obale.

Ne spreglejte