Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 5. 2023,
9.01

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,45
poplave vreme plaz

Natisni članek

Ponedeljek, 15. 5. 2023, 9.01

1 leto, 2 meseca

Reke bodo naraščale, Arso izdal oranžno opozorilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,45
zemeljski plaz | Na območju Spodnjega Podravja se je plaz sprožil v gozdu v Krčevini pri Vurberku. Fotografija je simbolična.  | Foto STA

Na območju Spodnjega Podravja se je plaz sprožil v gozdu v Krčevini pri Vurberku. Fotografija je simbolična.

Foto: STA

Ob napovedanih obilnih padavinah in zaradi velike že predhodne vodnatosti rek in namočenosti tal bodo v torek reke v vzhodni polovici države močno narasle, opozarja Agencija RS za okolje (Arso). Prav tako Geološki zavod Slovenije vnovič opozarja, da bo v torek povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v vzhodnem delu Slovenije.

Po nedeljskem deževju v Podravju še vedno zbirajo podatke o škodi zaradi poplavljenih prostorov in plazov, ki ogrožajo več objektov. V Šentilju so morali zaradi plazu iz hiše izseliti štiri stanovalce.

Ponoči bo do torkovega jutra dež spet zajel vso Slovenijo

Po današnjem spremenljivem vremenu bo nato ponoči do torkovega jutra dež spet zajel vso Slovenijo. Vremenoslovci najmočnejše padavine pričakujejo predvsem v jugovzhodni in severovzhodni Sloveniji v torek popoldne in zvečer. Tam bo v manj kot 24 urah padlo od 30 do 60, krajevno pa lahko tudi okoli 80 litrov dežja na kvadratni meter, opozarjajo na Arsu.

V ponedeljek in sprva tudi v torek bodo gladine reke prehodno upadale, nato pa bodo v torek znova začele naraščati, na jugovzhodu že zjutraj, pozneje pa tudi drugod.

Gasilci na območjih regijskih centrov za obveščanje Maribor, Murska Sobota in Celje so imeli v ponedeljek še nekaj dela s sanacijami posledic nedeljskega obilnega deževja. Zabeležili so sedem dogodkov, pri čemer so za sanacijo posledic aktivirali sedem gasilskih enot. Gasilci so izčrpali meteorno vodo večinoma iz kletnih prostorov stanovanjskih objektov ter enega zaklonišča, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Obilno deževje razmočilo teren in sprožilo več zemeljskih plazov

Obilno deževje je razmočilo teren in sprožilo več zemeljskih plazov. Po do zdaj zbranih podatkih uprave je bilo teh 20, pri čemer so za sanacijo posledic aktivirali skupno 19 gasilskih enot. Največ plazov je bilo v severovzhodnem delu Slovenije, na območjih regijskih centrov za obveščanje Maribor, kjer so zabeležili 10 dogodkov, ter Ptuj, kjer so v povezavi s tem zabeležili sedem dogodkov. Po en dogodek so zabeležili še na območjih regijskih centrov za obveščanje Ljubljana, Celje in Murska Sobota. V enem primeru je plaz ogrožal stanovanjsko hišo, v dveh primerih pa je poškodoval cestišči. Gasilci so plazišča prekrili s folijami in poskrbeli za ustrezno odvodnjavanje. Sanacije se nadaljujejo, so še sporočili.

V mariborskem regijskem centru za obveščanje so v nedeljo zabeležili devet dogodkov, v katerih so posredovali gasilci, ti so črpali vodo iz zalitih kleti in dvorišč, pomagali pri prekrivanju strehe in sanaciji vodnega zajetja.

Na območju Mestne občine Maribor se je sprožilo tudi več plazov, eden od njih je ogrožal hišo, zato so ga gasilci delno sanirali in prekrili s folijo. V dveh primerih je velika količina padavin povzročila, da je razmočeno zemljišče spodneslo cestišče.

V Rušah se je zaradi razmočenega terena na Kurirski poti sprožil plaz in ogroža delavnico ob stanovanjski hiši, zaradi česar je zaprta tudi cesta. Gasilci so plaz zaščitili.

Nekatere reke bodo poplavljale

Najbolj bodo narasle reke, ki so se že v ponedeljek razlivale, in sicer reke s povirji v Slovenskih goricah, na Pohorju in v porečju Krke. Poplavljene površine se bodo povečevale predvsem v torek popoldne in v noči na sredo, so v današnjem hidrološkem opozorilu zapisali pri Arsu. Razlivanja rek so sicer verjetna tudi drugod na vzhodu Slovenije.

Opozarjajo tudi, da se lahko ob krajevno močnejših padavinah razlijejo tudi hudourniški vodotoki, na več mestih lahko pride tudi do zastajanja in poplavljanja padavinske vode. V sredo se bodo nato poplavljene površine predvidoma še povečevale. Reke Krka, Pesnica in Ščavnica lahko poplavijo tudi v večjem obsegu.

Arso izdal oranžno vremensko opozorilo

Medtem bo na Primorskem v noči na torek in v torek dopoldne pihala zmerna do močna burja, ponekod s sunki nad 100 kilometrov na uro.

Zaradi burje in napovedanega deževja je Arso za torek izdal oranžno vremensko opozorilo, da bi prebivalce pozval k previdnosti in spremljanju dogajanja. Zaradi burje je izdal oranžno opozorilo za torek dopoldne za jugozahod Slovenije, za jugovzhod in severovzhod države pa za torek velja celodnevno oranžno opozorilo zaradi dežja.

Vremenska napoved za sredo kaže na oblačno vreme, občasno bo še deževalo. V četrtek pa bo po večini suho vreme.

Eden od objektov zelo ogrožen 

Zaradi razmočenega terena sta se v nedeljo sprožila dva zemeljska plazova in ogrozila stanovanjski hiši in lokalno cesto v Šentilju. Gasilci so razmočeno zemljino prekrili in meteorno vodo speljali stran od objekta, da so preprečili nadaljnje plazenje. Ker je eden od objektov zelo ogrožen, so štiri stanovalce s pomočjo občinske civilne zaščite začasno preselili drugam.

Na območju občine Pesnica je voda ogrožala dva objekta. V enem primeru je meteorna voda zalila kletne prostore, na območju občine Hoče-Slivnica pa so morali gasilci trikrat črpati vodo iz zalitih kleti ter enkrat s tehničnim posredovanjem preprečiti nadaljnji vdor meteorne vode v objekt.

V Podovi v občini Rače-Fram so gasilci s folijo začasno prekrili streho objekta, v Račah pa s hitrim posredovanjem onemogočili vdor meteorne vode v športno dvorano tamkajšnje osnovne šole. Zaradi nevarnosti plazov so morali posredovati tudi v Zgornji Bistrici in Zgornji Polskavi v občini Slovenska Bistrica, v Jablancah v občini Duplek je spodjedlo del cestišča, v Voličini v občini Lenart pa so gasilci pomagali pri sanaciji plazu, ki ogroža hišo.

V Slovenskih goricah so na območju občine Sveta Trojica gasilci delno odstranili nanos zemlje na cesti in preostalo razmočeno zemljino prekrili s folijo, v naselju Drbetinci v občini Sveti Andraž pa se je sprožil zemeljski plaz in zasul cestišče. Gasilci so 150 kvadratnih metrov velik plaz s pomočjo gradbene mehanizacije sanirali in pokrili s folijo, s cestišča pa odstranili tristo kubičnih metrov nanosa.

Vozilo so izvlekli iz zalitega podvoza 

Na območju Spodnjega Podravja se je plaz sprožil v gozdu v Krčevini pri Vurberku. Ptujski gasilci so morali posredovati trikrat, med drugim so iz zalitega podvoza izvlekli osebno vozilo, s prireditvenega prostora pa izčrpali meteorno vodo.

V naselju Strmec pri Leskovcu v občini Videm se je zgodil udor cestišča, zato so gasilci območje zavarovali in skupaj z delavci občinskega režijskega obrata postavili ustrezno prometno signalizacijo. Cesta Leskovec–Podlehnik je v Strmcu trenutno zaprta.

Zvečer se je plaz, ki je ogrožal stanovanjski objekt, sprožil še v Zamušanih v občini Gorišnica. Gasilci so ga pokrili s folijo in s tem preprečili nadaljnje polzenje. V Forminu je voda zalila stanovanjski objekt, gasilci so s 50 protipoplavnimi vrečami in folijo zajezili dotok ter iz prostorov izčrpali vodo.

V Občini Majšperk je Dravinja poplavila cesto Koritno–Lešje, v naselju Zgornja Sveča pa je zemeljski plaz poškodoval cesto. Gasilci so ga prekrili s folijo in uredili odvod vode, prebivalcem pa začasno odsvetovali uporabo ceste. Dva udora cest so zabeležili tudi v naselju Gradišča v občini Cirkulane.

poplave
Novice Zaradi deževja na več lokacijah pomagajo gasilci, ponekod izpadi elektrike
Reka Kolpa poplavlja. Poplave.
Novice Arso opozarja na možno poplavljanje rek
Ne spreglejte