Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 11. 2012,
11.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 11. 2012, 11.55

7 let, 12 mesecev

Zaposlitveni potencial Podravja so tudi nevladne organizacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mariborski zavod PIP je oblikoval strategijo razvoja nevladnega sektorja v podravski regiji do leta 2020.

Neizkoriščen razvojni potencial nevladnih organizacij, v katerih je po njihovem možnost za vsaj 3500 novih delovnih mest, lahko pomeni nove javno koristne storitve, medsektorsko povezovanje in sodelovanje ter dvig kakovosti življenja ljudi. S pripravo omenjene strategije je zavod zaokrožil tretje obdobje izvajanja evropsko sofinanciranega projekta Regionalno stičišče nevladnih organizacij v Podravju. Dokument je rezultat petletnega intenzivnega spremljanja stanja v nevladnem sektorju in zagotavljanja podpornih storitev nevladnim organizacijam.

Kot je povedal vodja projekta Bojan Golčar, nevladne organizacije s svojimi dejavnostmi, številčnostjo, predvsem pa ogromnim številom ljudi, ki v njih sodelujejo, predstavljajo pomemben razvojni potencial v regiji in državi, ki pa ni v zadostni meri izkoriščen.

Razvojni problemi še vedno ena izmed večjih ovir "Nevladne organizacije se še zmeraj soočajo z velikimi razvojnimi problemi, ki narekujejo precejšnji razvojni razkorak v primerjavi s povprečji v državah Evropske unije. Še posebej zgovoren je podatek o stopnji zaposlenosti, ki dosega zgolj 0,74 odstotka, medtem ko se povprečje zaposlenih v nevladnih organizacijah v državah EU giblje pri okoli osmih odstotkih celotnega aktivnega prebivalstva," pravi Golčar.

V Podravju je odstotek še slabši, saj predstavlja 952 zaposlenih zgolj 0,59 odstotka aktivnega prebivalstva v regiji. Ob dejstvu, da v Sloveniji deluje več kot 25.000 nevladnih organizacij, v katerih na različne načine sodeluje okrog milijon ljudi, gre za podatek, ki nakazuje na neizkoriščen razvojni potencial. Ta se nahaja v nevladnem sektorju in bi ga bilo po mnenju pripravljavcev strategije, še posebej v luči iskanja rešitev za družbene probleme, ki jih narekuje dolgotrajna finančna in gospodarska kriza, koristno v večji meri izkoristiti.

Ključni del strategije predstavljajo ukrepi, ki naj bi prispevali k razvoju nevladnih organizacij in doseganju zastavljenih ciljev. Posebej gre izpostaviti krepitev sodelovanja med nevladnimi organizacijami ter gospodarskim in javnim sektorjem, kar kot priporočilo izhaja tudi iz dokumentov Evropske unije in je še posebej aktualno ob pripravi regionalnega razvojnega programa za Podravje.

"V Podravju je 3151 nevladnih organizacij. Če ima vsaka vsaj deset članov, potem gre za velik potencial ljudi, ki poznajo svoje delo, so visoko motivirani in imajo dolgoletne strokovne izkušnje na svojem področju. Aktualna kriza je dokaz, da je v sisteme odločanja potrebno vključiti prav takšne ljudi, neobremenjene ljudi s srcem, pametjo in svežimi idejami," je povedal koordinator stičišča nevladnih organizacij Podravja Borut Osonkar.

Ne spreglejte