Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 12. 2016,
12.53

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Novo mesto zapor Policija

Ponedeljek, 19. 12. 2016, 12.53

7 let, 4 mesece

Zapornika v Novem mestu enega policista zvezala z brisačami, druga dva pa ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Policistka, policija | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

V nedeljo sta dva pripornika v oddelku zavoda za prestajanje kazni zapora v Novem mestu napadla pravosodne policiste in poskušala pobegniti, so danes sporočili iz uprave za izvrševanje kazenskih sankcij.

Pravosodni policisti so ju obvladali in ju premestili v druge pripore. En pravosodni policist je zaradi poškodb ostal v bolnišnici na opazovanju.

Policista napadla in zvezala s trakovi iz brisač

Kot so potek napada pojasnili v sporočilu za javnost, sta dva pripornika enega pravosodnega policista napadla in zvezala s trakovi iz brisač. Zatem sta napadla še druga dva pravosodna policista. Z uporabo plinskega razpršilca in strokovnih prijemov sta ju pravosodna policista obvladala. Eden od pripornikov je imel tudi nož, vendar ga pri napadu ni uspel uporabiti.

Vodja novomeškega oddelka uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Bernarda Vranešič je na današnji novinarski konferenci povedala, da je bil eden od pripornikov slovenski državljan, rojen leta 1994, in drugi hrvaški, rojen leta 1977. Sicer sta bila v celici skupaj, eden od njiju je bil osumljen zaradi družinskega nasilja in drugi zaradi ponarejanja denarja.

Prirejenega noža ni uspel uporabiti

Eden od njiju je bil v Novem metu priprt od novembra in drugi od avgusta. Pobega naj ne bi načrtovala, eden izmed njiju pa je bil oborožen s prirejenim nožem, ki ga sicer ni uspel uporabiti. Oba pripornika so že preselili iz Novega mesta.

Pripornika sta sicer v nedeljo ob 9. uri in 20 minut enega od pravosodnih policistov, ki je skozi okno na hodniku novomeškega zapora nadzoroval sprehod zapornikov na zaprtem dvorišču, onesposobila in ga zvezala, potem pa napadla drugega policista, ki je takrat enega od zunaj sprehajajočih pripornikov spremljal pri vrnitvi s sprehoda, in operativnega vodjo. Slednja sta nato omenjena pripornika uspela obvladati in onesposobiti.

Eden od napadalcev je sicer v času sprehoda odšel v knjižnico, katere vhod je ob omenjenem oknu, drugi pa je se na hodnik napotil po pijačo v avtomatu.

Okoliščine poskusa pobega še preiskujejo

Okoliščine nedeljskega pobega in kako je eden od pripornikov prišel do prirejenega noža, še ugotavljajo, preiskava pa še poteka. Eden od policistov je še na bolnišničnem opazovanju, drugi je danes na bolniškem dopustu, tretji v službi, je dejala Vranešičeva.

Po njenih podatkih imajo sicer v novomeškem zaporu prostora za 35 ljudi, danes so imeli tam zaprtih 33, največ pa lani, ko je njihovo število v povprečju doseglo 42. Zadnji primer uspešnega pobega so v Novem mestu imeli leta 2011.

Glede varnosti v novomeškem zaporu je ocenila, da so dobro organizirani, priprte in zaprte pa nadzoruje 20 pravosodnih policistov. Njihovo delo in naloge opredeljuje načrt varovanja, sicer pa jih bo analiza v okviru preiskave nedeljskega dogodka opozorila na morebitne pomanjkljivosti, je še povedala Vranešičeva.

Po podatkih republiške uprave za izvrševanje kazenskih sankcij so v zadnjih petih letih zabeležili skupaj 22 poskusov pobegov zapornikov in pripornikov. Od teh dva na Dobu, tri v Novem mestu, štiri v Mariboru, v Rogozi enega, v Radečah enajst in v mariborski Forenziki še enega.
Ne spreglejte