Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 1. 2009,
16.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 14. 1. 2009, 16.22

8 let

Zalar: Za zamude pri plačah v študijskem centru odgovorno ministrstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Minister za pravosodje Aleš Zalar zavrača očitke, da je ministrstvo ustavilo začasno financiranje Študijskega centra za narodno spravo.

Zalar je pojasnil, da ministrstvo ne more ustaviti izplačila plač v javnem zavodu, saj zavod izplačila plač opravi sam. Ministrstvo pa je po pogodbi dolžno povrniti sredstva za plače zavoda oziroma sredstva refundirati. "Res pa je, da je pri realizaciji refundacije prišlo do petdnevnega zamika, za kar je odgovorno pravosodno ministrstvo," je še dejal Zalar.

Zalar: Takoj ko sem izvedel za zamik, sem ukrepal Kot je povedal, se refundacija sredstev sicer po pogodbi opravi v roku 30 dni od dneva, ko ministrstvo prejme ustrezen zahtevek. Ob tem je dodal, da je takoj, ko je dobil obvestilo o tem zamiku, odredil, da se refundacija izvede.

Sporen naj bi bil prenos zaposlenih iz ene enote v drugo

"Nikakor ne gre za šikaniranje ali blokiranje. Dogodek v zvezi z izplačilom plač se poskuša povezati z zahtevo pravosodnega ministrstva, da se preveri, ali je bil prenos zaposlenih iz sektorja za popravo krivic in narodno spravo na javni zavod, zakonit. Pravniki na ministrstvu so namreč opozorili, da gre za sporen prenos zaposlenih na študijski center, s tem pa se povezuje vprašanje zakonitosti financiranja plač zaposlenih," je pojasnil Zalar.

Po njegovih besedah je namreč ministrstvo zahtevalo najprej revizijo računskega sodišča in kasneje pregled urada za nadzor proračuna. Urad nadzor izvaja, računsko sodišče pa bo nadzor izvedlo ob redni letni reviziji ministrstva, ki jo bo začelo v ponedeljek, je pojasnil minister.

Zalar: Ministrova naloga je, da preveri zakonitost

Na vprašanje, ali ima preverjanje zakonitosti študijskega centra tudi politične motive, pa je Zalar odgovoril, da je "prva naloga ministra skrb za zakonitost in smotrnost poslovanja ministrstva. Če je minister obveščen, da je zakonitost vprašljiva, mora to preveriti pri ustreznih organih".

Po Zalarjevih besedah je treba počakati, da se revizijski postopki končajo. "Če se bo izkazalo, da je tak način prehoda zaposlenih iz državnega organa v javne zavode zakonit, bo temu treba prilagoditi kakšen predpis. Če pa se bo izkazalo, da to ni bil zakonit način, bo treba pregledati, kako vzpostaviti prejšnje stanje," je dejal minister. To po njegovih besedah pomeni, da se zaposleni iz zavoda vrnejo nazaj na ministrstvo za pravosodje.

V SDS ministru Zalarju očitajo zlorabo položaja

V SDS so namreč zapisali, da so očitki pravosodnega ministra, da gre z ustanovitvijo Študijskega centra za narodno spravo za domnevno privatizacijo ministrstva, nedopustni. "Nezaslišano je tudi, da je Zalar ustavil začasno financiranje zavoda. To je zloraba položaja, poseg v avtonomijo zavoda in ena najhujših oblik šikaniranja zaposlenih," menijo v SDS.

Zaposlene je Zalar osem dni pustil brez januarskih plač

Po njihovem mnenju je "nezaslišano tudi, da je Zalar ustavil začasno financiranje javnega zavoda in zaposlene kar osem dni pustil brez januarskih plač. Tako početje ministra ni le v nasprotju s sklepi vlade, temveč predstavlja hudo zlorabo položaja in eno najhujših oblik šikaniranja zaposlenih. To kaže tudi na to, da pravosodni minister, ki naj bi bil varuh pravne države, sam s svojimi dejanji in besedami spodkopava pravno državo".

Zavod ustanovljen v skladu z zakonodajo Kot so pojasnili v SDS, je vlada 25. aprila 2008 javni zavod Študijski center za narodno spravo ustanovila v skladu z veljavno zakonodajo. Ustanovljen je bil za opravljanje organizacijskih, razvojnih in drugih nalog na področju poprave krivic, narodne sprave in proučevanja vseh totalitarnih režimov na Slovenskem v 20. stoletju, so zapisali.

Andreja Valič imenovana na podlagi razpisa

Ob tem so zatrdili, da je ministrstvo za pravosodje pred iztekom mandata pravočasno predlagalo ministrstvu za finance, da je nujno ob prvem rebalansu proračuna spremeniti financiranje študijskega centra tako, da bo zavod postal samostojni proračunski porabnik, tako kot preostali javni zavodi, katerih ustanoviteljica je država. Tudi direktorica študijskega centra Andreja Valič je bila na to mesto imenovana na podlagi javnega razpisa, so še navedli.

Ne spreglejte