Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 6. 2008,
12.43

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 11. 6. 2008, 12.43

8 let, 5 mesecev

Zalar: V Sloveniji je sodnikov preveč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
V Sloveniji je sodnikov preveč in to vsaj za tretjino, je na novinarski konferenci dejal predsednik odbora LDS za pravosodje Aleš Zalar.

Dodal je, da se jih ne more "odpustiti čez noč", zato predlaga postopno zmanjševanje. Zalar je pojasnil, da bi lahko sodniki, ki so predsedniki volilnih komisij (državne, okrajnih in občinskih), "teoretično lahko blokirali referendum in volitve". A je dodal, da gre pri tem za prekomerno in ustavno vprašljivo potezo. Prepričan je, da bi sodniki s tem "vzeli za talce volivce in demokracijo". LDS za obvezno usposabljanje sodnikov Po Zalarjevih besedah je v Sloveniji 55 sodnikov na 100.000 prebivalcev, v Avstriji pa le 22 do 23 sodnikov na 100.000 prebivalcev. Dejal je še, da se LDS zavzema za uvedbo sistema enoletnega obveznega usposabljanja kandidatov za sodnika. Sedanji sistem, ko dobi sodnik trajni mandat brez usposabljanja, je nepremišljen, je zatrdil Zalar.

Šola za sodnike

Šola za sodnike bi morala biti avtonomna šolska institucija, ki bi bila pod okriljem Vrhovnega sodišča ali pod okriljem sodnega sveta, ne pa pod okriljem izvršilne oblasti, je poudaril predsednik odbora LDS za pravosodje. Dodal je še, da bi bilo treba okrepiti položaj sodnega sveta in mu zagotoviti samostojni proračun.

Ne spreglejte